Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Главен подстрекател". Демократите представиха в Сената доказателствата си срещу Тръмп


Членове на Камарата на представителите на САЩ от Демократическата партия представиха пред Сената тяхното обвинение срещу Доналд Тръмп. Така започна последната фаза от втория импийчмънт срещу бившия президент.

Групата конгресмени демократи изпълняват ролята на обвинители в процедурата. Според тях Тръмп не е бил невинен наблюдател на нахлуването в сградата на Конгреса на 6 януари, а "главен подстрекател" на смъртоносните размирици.

Демократите представяха доказателства в продължение на часове - видео кадри от нападението, изказвания на Тръмп, негови туитове. Някои от кадрите не са излъчвани досега.

Демократът Джейми Раскин от Мериленд каза, че свидетелствата доказват, че коментарите на Тръмп не са били риторични, а директни призиви "на оръжие".

Демократите обвиняват Тръмп, че е разпалил своите привърженици с лъжата, че изборите на 3 ноември 2020 г. са били откраднати, както и с призивите си към тях "да се бият", за да ги отвоюват обратно в негова полза.

Според обвинителите Тръмп е пропуснал възможността да каже на протестиращите да избягват насилие, а вместо това е "удвоил" призивите си към тях да не приемат резултатите.

Демократите в поделения поравно Сенат (50 на 50 места) имат нужда от подкрепата на поне 17 републиканци, за да постигнат мнозинство от две трети, необходимо за успеха на обвинението срещу Тръмп в "подбуждане към метеж".

В понеделник Сенатът гласува дали да продължи процедурата след като Тръмп вече не е президент. Тогава шестима републиканци подкрепиха демократите.

В четвъртък демократите ще продължат да представят своите доказателства. Те разполагат с общо 16 часа за това. След това защитата на Тръмп ще има също 16 часа. Според тях бившият президент се ползва със същите гаранции за свобода на словото, както всеки друг гражданин, а нахлулите в Капитолия носят сами отговорност за действията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG