Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джорджия започна проверка на опитите на Тръмп да промени резултатите от изборите


Властите в щата Джорджия започнаха проверка на опитите на бившия президент Доналд Тръмп да промени резултатите от президентските избори в САЩ от 2020 г., съобщи Ройтерс.

В началото на януари от разговор, публикуван от Вашингтон пост, стана ясно, че Тръмп е поискал от щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър, отговорен за провеждането на изборите,да му “намери“ допълнителни гласове, с които да му осигури победа.

“Виж, всичко, което искам е това. Искам само да открия 11 780 гласа… Защото ние спечелихме“, каза Тръмп в записа. Той добави и че хората в страната са ядосани от развитието на изборите. "Няма нищо лошо в това да кажетe, че сте направили нови изчисления“, каза още той.

По време на изборите щатът беше спечелен от опонента на републиканеца и настоящ президент Джо Байдън.

От кабинета на държавния секретар на Джорджия коментираха, че проверката е “за откриване на фактите и е административна“.

“Всякакви последващи действия могат да дойдат от главния прокурор“, се казва още в официалното съобщение.

Ройтерс цитира правни експерти, според които Тръмп е нарушил поне три закона, свързани с провеждането на изборите. Сред тях са заговор за извършване на измама, престъпно искане за същото, както и намеса в самия процес на преброяването. Те коментират още, че евентуалното прерастване на проверката в пълно разследване може да бъде знак за всички законови проблеми, които застрашават бившия президент. Той е обвиняем в дузина други дела, свързани с бизнесите му, както и в няколко граждански дела.

Във вторник в Сената започва и делото по импийчмънт срещу Тръмп. В средата на януари той стана първият президент в историята, срещу когото два пъти е гласувано да бъде освободен от поста си в рамките на един и същи мандат в Камарата на представителите.

Процедурата беше започната заради безредиците във Вашингтон в началото на годинага, които доведоха до проникването на стотици в сградата на Когнреса. Тръмп беше обвинен заради речта си минути преди началото на събитията, както и заради постоянните му обвинения в последните месеци, че резултатите от изборите през ноември са били манипулирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG