Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Той ги насъска”. Какво точно каза Доналд Тръмп преди нахлуването в Конгреса


Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на митинга от 6 януари 2021 г., който прераства в нахлуване в сградата на Конгреса.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на митинга от 6 януари 2021 г., който прераства в нахлуване в сградата на Конгреса.

До края на мандата на Доналд Тръмп остават само 10 дни, но призивите са да бъде свален още сега – чрез импийчмнът или чрез декларация на вицепрезидента и министрите, че държавният глава не е годен да управлява. Поне една от двете процедури ще бъде задействана през тази седмица. Повод за това е речта на президента, произнесена пред негови симпатизанти малко преди нахлуването в сградата на американския парламент, Конгреса.

На 6 януари няколкостотин привърженици на Тръмп, сред които и хора с огнестрелно оръжие, влязоха в сградата на Капитолийския хълм, като счупиха прозорците, насилиха вратите, нахлуха в пленарната зала и с действията си доведоха до смъртта на петима души. Всичко това стана след митинг във Вашингтон, пред който президентът Тръмп говори повече от час и призова хората да тръгнат към сградата на парламента.

Тръмп е насъскал хората и ги е “подбудил към въоръжен метеж”, каза председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси, която е от Демократическата партия. Той е подбудил насилието, а с това е нарушил президентската клетва, пише и в първия проект на искането за импийчмънт, цитиран от Вашингтон пост.

Какво все пак каза Тръмп на 6 януари

Президентът говори пред симпатизантите си един час и 13 минути. Той повтаря многократно, че е спечелил изборите, но победата му е била “открадната”. Митингът протича, докато Конгресът пристъпва към процедурата по утвърждаване на победата на Джо Байдън в изборите.

В първите 18 минути от речта си Тръмп на три пъти казва, че очаква от вицепрезидента Майк Пенс да оспори победата на Джо Байдън по време на започващата процедура в Конгреса.

“Ако Майк Пенс постъпи правилно, ние печелим изборите”, казва Тръмп. После добавя: “(...) ще тръгнем и аз ще бъда там с вас. Ще тръгнем. Ще минем откъдето искате, но мисля, че най-добре оттук. Ще отидем до Капитолия и ще викаме за нашите смели сенатори, конгресмени и жени. (…) Знам, че всички тук скоро ще тръгнат към сградата на Капитолия, за да може мирно и патриотично да се чуе гласът им.”

50 минути по-късно, в самия край на речта, Тръмп казва следното: “Така че отиваме. Ще вървим по Пенсилвания авеню, аз обичам Пенсилвания авеню. И отиваме в Капитолия и ще се опитаме да дадем... Демократите са безнадежден случай. Те никога не гласуват за нищо, дори и един глас [не дават]. Но ние ще се опитаме да дадем на нашите републиканци – на слабите, защото силните не се нуждаят от никаква наша помощ – ние ще се опитаме да им дадем [усещането за] гордост и значимост, от които се нуждаят, за да си върнем страната. Така че да тръгваме по Пенсилвания авеню”.

Последиците

Разбира се, Тръмп не тръгва с хората си по Пенсилвания авеню, но хиляди негови симпатизанти го правят, след като си тръгват от митинга. Няколкостотин от тях нахлуват в сградата на парламента.

Представителите на демократите в долната камара на парламента разпространиха в петък проекта си за резолюция за импийчмънт на президента. Тя съдържа една точка: “Подбуждане към метеж”. В текста се казва, че по време на митинга президентът Тръмп “е направил изявления, които насърчават и предвидимо довеждат” до събитията в Капитолия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG