Връзки за достъпност

Извънредни новини

От понеделник може да започне процедура по отстраняването на Тръмп. Повечето американци са "за"


Вицепрезидентът Майк Пенс и председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси по време на сесията от 6 януари 2021 г., на която беше утвърдена победата на Джо Байдън в президентските избори.
Вицепрезидентът Майк Пенс и председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси по време на сесията от 6 януари 2021 г., на която беше утвърдена победата на Джо Байдън в президентските избори.

Процедура по отстраняването на Доналд Тръмп от власт може да започне още в началото на предстоящата седмица. Това стана ясно от изявление на Нанси Пелоси, която председателства долната камара на американския парламент.

В петък представители на демократите съобщиха, че вече са подготвили текст за евентуално гласуване на импийчмънт на президента и че са готови да го внесат в понеделник. Повечето американци са съгласни с предсрочното освобождаване на Тръмп, показа изследване на агенция Ипсос.

В петък Нанси Пелоси предупреди, че ръководената от нея институция ще предприеме нужните стъпки, ако други органи на държавната власт не се задействат бързо по други процедури, предвидени от законодателството.

Американски предизеднт може да загуби властта си по два начина - чрез импийчмънт, който може да се задейства от долната камара на Конгреса, както и чрез декларация на вицепрезидента на САЩ и на правителството, която да посочи, че държавният глава не е в състояние да изпълнява длъжността си.

До края на мандата на Тръмп остават 11 дни. Отстраняването му от власт преди този кратък срок е хипотеза, която възникна след събитията от 6 юли във Вашингтон. Тогава няколкостотин привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на парламента и с действията си доведоха до смъртта на петима души. Това стана след като самият Тръмп повтори невярното твърдение, че победата му в изборите е била "открадната".

Речта на Тръмп продължи близо час и беше интерпретирана от демократите и от някои републиканци като подстрекаване на събитията, развили се по-късно. Това породи въпроса дали президентът не трябва да бъде отстранен от власт още сега, 11 дни преди редовното предаване на властта във Вашингтон.

Социологическо допитване на Ипсос за Ройтерс показа, че 57% от анкетираните са съгласни с незабавното отстраняване на президента. Около 70% от хората, които през ноември са гласували за Тръмп не одобряват това нахлуване и са против действията на президента, предприети преди него.

Ако президентът не напусне поста си незабавно и доброволно, Конгресът ще предприеме съответните действия, каза в петък Нанси Пелоси, без да използва пряко думата "импийчмънт".

Успешното гласуване на импийчмънт изисква голямо мнозинство и предвижда тромава процедура, която трудно може да бъде задействана в кратък срок. Алтернатива на този подход е прилагането на 25-ата поправка към конституцията на САЩ, която предвижда отстраняване от власт заради невъзможност да се изпълнява длъжността. За това е необходима декларация на вицепрезидента и на мнозинството от министрите. При тази хипотеза властта би преминала в ръцете на вицепрезидента.

Избраният за държавен глава Джо Байдън остави на Конгреса решението за евентуално отстраняване на Тръмп, но посочи, че би предпочел да избегне допълнително разделение в обществото на фона на задачите, които си е поставил - да започне борба с разпространението на коронавируса и да съживи икономиката. "Важно е [Тръмп] да напусне поста си. Най-бързият начин това да стане, е да положим клетва на 20 януари", каза той на пресконференция в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG