Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фалшиви и огнени" думи. Демократите завършиха с обвинението си срещу Доналд Тръмп


Доналд Тръмп говори пред свои привърженици на 6 януари
Доналд Тръмп говори пред свои привърженици на 6 януари

Демократите от Камарата на представителите на САЩ приключиха с представянето на обвинението срещу бившия президент Доналд Тръмп. Те призоваха сенаторите да го признаят за виновен за подбуждане на тълпата към нападение над Капитолия.

Конгресмените от Камарата на представителите, които изпълняват ролята на обвинители, използваха втората част от своите 16 часа, за да изградят обвинението си срещу Тръмп. Те твърдят, че неговите фалшиви и огнени изказвания, че изборите са откраднати, са накарали привържениците му да щурмуват сградата на Конгреса на 6 януари.

"Ние смирено, смирено ви молим да признаете за виновен Доналд Тръмп за престъплението, за което той е прекалено виновен", каза конгресменът Джо Негус, един от демократите обвинители.

"Защото ако не го направите, ако се направим, че това не се е случило, или по-лошо, ако оставим въпросите без отговори - кой ще каже, че то няма да се случи отново?"

Ден по-рано демократите представиха непоказвани досега видео кадри от нахлуването в Конгреса на 6 януари и нарекоха Тръмп "главен подстрекател".

Конгресменът Джейми Раскин, който ръководи групата от обвинители, призова 100-те сенатори да използват "здрав разум" и да признаят Тръмп за виновен.

Защитниците на бившия президент ще имат също право на 16 часа, за да представят своите доказателства. Те започват още от петък. Представители на екипа им казват, че републиканците вероятно ще приключат за един ден и няма да използват цялото време.

Гласуването в Сената може да е най-рано в събота, 13 февруари. Демократите имат нужда от подкрепата поне на 17 републиканци, за да постигнат мнозинство от две трети. В момента и двете партии имат по 50 сенатори.

Обвинението срещу Тръмп е за "подбуждане към метеж". По-вероятно е то да не бъде потвърдено от Сената. Евентуален успех на процедурата по импийчмънт обаче би означавал забрана за Тръмп да се кандидатира отново.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG