Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести, нов импийчмънт и без турнир по голф. Какви са последствията от погрома над Капитолия


Едно от любимите занимания на Доналд Тръмп е играта на голф.
Едно от любимите занимания на Доналд Тръмп е играта на голф.

По-малко от седмица след размириците във Вашингтон, по време на които стотици нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ, все още няма пълна яснота точно защо се стигна до тези събития, кой е отговорен и можеше ли всичко това да бъде избегнато.

Редица институции като самия Конгрес, полицията, ФБР, прокуратурата и други започнаха разследвания. Част от тях вече доведоха до резултат, а това беше определено едва като началото.

Освен срещу привържениците на Доналд Тръмп, които атакуваха Капитолия, действия бяха предприети и срещу самия президент. Неговите профили от най-популярните социални мрежи бяха свалени, а представителите на Демократическата партия поискаха отстранявато му от власт.

Какви са дотук последствията от размириците и какво още предстои?

Арестите и обвиненията

Само до неделя прокуратурата във Вашингтон повдигна 57 обвинения в местни и федерални съдилища срещу участниците в атаката на сградата на Конгреса.

В събота полицията задържа придобилия огромна популярност, главно заради външния си вид на шаман, Джейк Анджели от Аризона. Той е един от лидерите на движението, свързано с конспиративната теория QAnon и известен още като “Q Shaman” – Q шаман. Анджели получи обвинение в незаконно нахлуване в забранена зона и нарушение на обществения ред.

Джейк Анджели е обвинен в незаконно нахлуване в забранена зона и нарушение на обществения ред
Джейк Анджели е обвинен в незаконно нахлуване в забранена зона и нарушение на обществения ред

Адам Джонсън от Флорида, който стана известен със снимката, на която изнася стойка с микрофони от сградата, също е бил задържан от властите. Срещу него са повдигнати обвинения за незаконно нахлуване в забранена зона, нарушение на обществения ред и кражба на държавна собственост.

Арестуван беше и Ричард Барет от Арканзас – човекът, който седна в стола на Нанси Пелоси. Срещу него са повдигнати обвинения за кражба на държавни пари, имущество или документи, нахлуване с взлом, нахлуване в забранена зона и нарушение на обществения ред.

Ричард Барет в стола на Нанси Пелоси.
Ричард Барет в стола на Нанси Пелоси.

Сред арестуваните са още членът на щатското управление в Западна Вирджиния Дерик Евънс, както и Лони Кофман от Алабама, в чийто камион са открити оръжия и 11 коктейла Молотов.

Сред задържаните се оказаха и представители на крайнодясната организация "Proud boys". С натрупването на повече доказателствата обвиненията могат да се увеличат.

От прокуратурата излязоха с информация, че арестите и делата тепърва започват, като част от обвиненията засега не се обявяват, а органите на реда търсят още десетки други участници.

От ФБР публикуваха снимки от безредиците и помолиха всеки, разпознал някой от извършителите, да съдейства.

Забавянeто в действията на властите се дължи на опита им да разграничат мирните участници в протеста от тези, които са нахлули незаконно в сградата на Конгреса.

Последствията за Тръмп

От известното до момента изглежда, че последиците ще бъдат най-тежки за Доналд Тръмп, като това ще се случи в няколко направления.

Само часове след размириците редица представители на демократическата партия поискаха срещу него да бъде започната процедура по импийчмънт. Това официално стана факт в понеделник, след като процедурата беше започната от Камарата на представителите. През декември 2019 г. конгресмените гласуваха за първия импийчмънт на Тръмп, но впоследствие доминираният от републиканците Сенат напълно го оправда.

Демократите призоваха вицепрезидента Майк Пенс да отстрани Тръмп, но след среща между двамата в понеделник, вече е ясно, че това няма да се случи. Подобна процедура обаче е заложена в 25-ата поправка на Конституцията.

В последните дни се заговори и за евентуано повдигане на обвинение в съда заради призивите на президента към поддръжниците му “да тръгнат“ към Конгреса и да се “борят” срещу признаването на избрания Джо Байдън за президент. По данни на Асошиейтед прес подобен развой е слабо вероятен, тъй като трябва да се представят достатъчно и категорични доказателства за това, че Тръмп е искал насилие в Капитолия.

Последиците за Тръмп не се ограничават само в света на политиката. Той загуби едно от най-големите си предимства – възможността директно да комуникира с привържениците си, след като профилите му в едни от най-големите социални мрежи – Фейсбук, Туитър и Инстаграм бяха свалени.

Последици имаше и за социалната мрежа, в която много от привържениците му се пренесоха и използваха за организация на събитията в Капитолия – Парлър. Технологичните гиганти Гугъл, Епъл и Амазон спряха достъпа ѝ до услугите си, с което на практика замразиха цялата ѝ дейност.

В понеделник стана ясно още, че Професионалната голф асоциация (PGA) прекратява партньорството си с един от комплексите на Тръмп, който трябваше да посрещне едно от най-големите състезания в календара за 2020 г.

“Стана ясно, че провеждането на състезанието в “Тръмп Бедминстър” ще бъде пагубно за PGA и ще постави под риск множеството програми и възможността да продължим мисията си”, се казва в позицията на асоциацията.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG