Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пенс няма да отстрани Тръмп, започва импийчмънт. ФБР предупреди за "въоръжени протести"


Представител на тактическия екип SWAT на ФБР

Демократите в Конгреса на САЩ започнаха в понеделник процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп за втори път. Обвинението срещу Тръмп е под условие - в случай че вицепрезидентът Майк Пенс и членовете на правителството не го отстранят от поста.

С резолюцията си демократите призовават Пенс да задейства 25-ата поправка в конституцията и да отстрани Тръмп от Белия дом. Републиканците блокираха гласуването веднага на резолюцията, която обвинява президента в "подбуждане към метеж" заради ролята в нахлуването на тълпа от негови привърженици в сградата на Конгреса миналата сряда.

Резолюцията посочва, че Тръмп е произнесъл реч пред своите привърженици малко преди нападението. Обвинението ще бъде гласувано от Камарата на представителите в сряда. След това то отива в Сената.

Малко по-късно Доналд Тръмп и Майк Пенс се срещнаха и дадоха знак, че президентът ще завърши мандата си, въпреки натиска за предсрочно отстраняване. Срещата в Овалния кабинет в Белия дом е първата между двамата след събитията в Капитолия от 6 януари, когато Пенс председателстваше сесията на Сената за утвърждаване на резултатите от изборите. Те бяха спечелени от демократа Джо Байдън, който трябва да встъпи в длъжност на 20 януари.

Медиите цитират представители на администрацията на Белия дом, че се е провел "добър разговор" и Пенс няма намерение да задейства 25-ата поправка. Тръмп също няма намерение да подаде оставка преди 20 януари.

В това време ФБР предупреди за възможни "въоръжени протести" в Съединените щати по повод церемонията по предаване на властта.

Федералното бюро за разследване, което е към Министерството на правосъдието на САЩ, цитира данни, според които "въоръжени протести" се подготвят във всичките 50 столици на американски щати.

В повечето щати, с изключение на Федерален окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон, откритото носене на оръжие е законно. Данните на ФБР са за подготвяни протести между 16 и 20 януари.

Пет са жертвите след нахлуването в Капитолия миналата седмица. ФБР вече арестува десетки и продължава издирването на останалите, нарушили законите.

Американските власти са получили информация за група, която призовава за "щурм" срещу щатски, местни и федерални съдилища. Групата също заплашва да "щурмува" правителствени сгради из цялата страна ако Байдън положи клетва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG