Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За да са спокойни хората". Кабинетът отпусна още 24 млн. лв. за ремдесивир


Министерският съвет (МС) отпусна на заседанието си в сряда още 24 млн. лв. за закупуване на медикамента ремдисивир, който се използва при лечение на коронавирусни инфекции. Това съобщи здравният министър и кандидат-депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов.

По думите му с тези средства ще бъде сключен „нов договор за шестмесечен период за осигуряване на 36 000 флакона от медикамента при месечна доставка на 6000 флакона“, предаде БТА.

„Осигуряваме парите за ремдесивир, за да са спокойни хората“, е заявил по време на заседанието премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

През октомври миналата година правителството вече направи една поръчка на над 30 000 флакона от медикамента отново на стойност от 24 млн. лв.

Ремдесивир е активната съставка в лекарството Veklury, което се произвежда от американския фармацевтичен гигант Gilead Sciences. Беше развит за лечение на пациенти с Ебола по време на вирусната епидемия в Африка, започнала през 2013 г.

През юни 2020 г. ремдесивир беше препоръчан от Европейската агенция по лекарствата за лечение на COVID-19, а месец по-късно Veklury стана първото лекарство, одобрено за търговия и лечение на пациенти с коронавирус в Европейския съюз.

През октомври 2020 г. Gilead Sciences и Европейската комисия подписаха Рамково споразумение, което позволи лекарственият продукт да се осигурява за държавите-членки на ЕС. Две седмици по-късно Veklury беше одобрен за лечение на COVID-19 и в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG