Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Репортери без граници" осъдиха руските санкции срещу Радио Свободна Европа


Международната журналистическа организация "Репортери без граници" (RFS) осъди решението на Русия да наложи глоби на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС).

Повод за реакцията стана решението на държавната агенция Роскомнадзор, която започна 260 производства срещу медията за нарушаване на изискването за маркиране на съдържание. Московски съд вече потвърди санкциите в 142 от случаите. Общият размер на наказанията досега е близо 1 милион долара.

Основание за тези действия на руските власти стана т.нар. закон за "чуждестранните агенти", който от "Репортери без граници" определят като "абсурден" и "създаден с цел да смълчи" независимите и опозиционните медии.

Радио Свободна Европа ще трябва да плати стотиците наложени глоби и да преведе санкционираните материали в съответствие с въпросния закон. В противен случай е възможно да се стигне до затварянето на руската служба на медията.

"Въпреки че излъчва в Русия от 30 години, Радио Свобода е заплашено със затваряне заради абсурден и позорен закон", коментира Джанин Кавалиър, която оглавява RFS в Източна Европа и Централна Азия.

По думите ѝ налагането на многобройните глоби е част от дългосрочния процес на "почистване" на медийната среда в Русия в опит да бъде унищожен плурализмът, започнат от началото на перестройката.

Законодателството срещу т.нар. чуждестранни агенти беше прието от Русия през 2012 г., след което няколко пъти е допълвано. В началото то изискваше неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране, да се регистрират като агенти. По-късно действието на закона беше разширено и върху чуждестранните медии.

През 2017 г. правителството на Русия включи Руската служба на РСЕ/РС в списъка, заедно с още 6 рускоезични служби на радиото.

В края на 2020 г. законът отново беше променен и вече може да бъде използван и срещу физически лица, например журналистите, които работят за Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Роскомнадзор изисква медиите да маркират всяко отделно съдържание с дълъг текст в голям шрифт. Изискването за радио и видео материалите е да вървят заедно с 15-секундна декларация, че са "чуждестранни агенти". Регулаторът настоява всяка отделна публикация да бъде маркирана.

Президентът на Радио Свободна Европа Джейми Флай определи регулациите като "покушение срещу медийната свобода" и подчерта, че медията ще продължава да се противопоставя на тези изисквания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG