Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Покушение срещу медийната свобода". Радио Свободна Европа е заплашено с глоби за 1 млн. долара в Русия


Президентът на Радио Сбободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай
Президентът на Радио Сбободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай

Съдът отхвърли пет отделни жалби на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС) срещу решения на по-долна инстанция за налагане на глоби срещу медията заради нарушаване на закона за “чуждестранните агенти”.

Съдия Алексей Криворучко от Тверския районен съд в Москва потвърди глобите, защото РСЕ/РС не е маркирало своите писмени и излъчени материали според указанията на държавния регулатор Роскомнадзор. Глобите бяха наложени на 10 февруари.

“РСЕ/РС отхвърля налагането на тези глоби и не приема решението на руския съд да отхвърли жалбите ни”, коментира президентът на Радио Свободна Европа Джейми Флай.

“Приемаме изискването на регулатора Роскомнадзор като подкрепяно от държавата покушение срещу медийната свобода, което нарушава руската конституция и руския медиен закон. Настояването е ние сами да си слагаме етикети, а това е обезобразяване на нашите платформи и сплашване на публиката ни”, каза още Флай.

РСЕ/РС ще продължи да се противопоставя и да обжалва тези изисквания. Медията има 60 дни да плати глобите. В противен случай е заплашена от принудително затваряне от властите.

“Няма да изоставим нашата нарастваща публика в Русия, която продължава да търси нашите обективни и независими новини, въпреки кампанията за натиск на Кремъл”.

“Тези брутални опити за влияние върху нашата редакционна независимост няма да ни разубедят, нито ще намалят възможностите ни да достигаме до публиката в момент, когато руското общество очаква истината”, каза Флай.

От 14 януари 2021 г. насам Роскомнадзор е започнал 260 производства срещу РСЕ/РС за нарушаване на изискването за маркиране на съдържание. Московски съд вече е отсъдил глоби в 142 от случаите. Общият размер на наказанията досега е почти 1 милион долара.

Съдия Криворучко е водил няколко известни дела в последните години. Сред тях е случаят със Сергей Магнитски - адвокатът, който разкри корупция в държавна институция, а по-късно почина в ареста след отказ от лечение. Криворучко е осъждал също опозиционерите Алексей Навални и Иля Яшин.

Законодателството срещу т.нар. чуждестранни агенти беше прието от Русия през 2012 г., след което няколко пъти е допълвано. В началото то изискваше неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране, да се регистрират като агенти. По-късно действието на закона беше разширено и върху чуждестранните медии.

През 2017 г. правителството на Русия включи Руската служба на РСЕ/РС в списъка, заедно с още 6 рускоезични служби на радиото.

В края на 2020 г. законът отново беше променен и вече може да бъде използван и срещу физически лица, например журналистите, които работят за Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Роскомнадзор изисква медиите да маркират всяко отделно съдържание с дълъг текст в голям шрифт. Изискването за радио и видео материалите е да вървят заедно с 15-секундна декларация, че са “чуждестранни агенти”. Регулаторът настоява всяка отделна публикация да бъде маркирана.

Държавният департамент определи тази кампания като “нетърпима”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG