Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС и САЩ санкционираха главния прокурор на Русия заради Навални


Главният прокурор на Русия Игор Краснов
Главният прокурор на Русия Игор Краснов

Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на руски държавни служители заради ареста и присъдите срещу опозиционера Алексей Навални. Сред тях е главният прокурор на Русия Игор Краснов.

Освен него ЕС санкционира ръководителите на следствения комитет Александър Бастрикин, на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников и на Росгвардия Виктор Золотов.

В черния списък на САЩ влязоха седем висши чиновници. Освен Краснов и Калашников, Вашингтон санкционира зам.-министрите на отбраната Павел Попов, отговарящ за изследователските дейности, и Алексей Криворучко, отговарящ за въоръжението. В черния списък са още директорът на Федералната служба за безопасност (ФСБ) Александър Бортников, отговарящият за вътрешната политика в администрацията на президента Андрей Ярин и Сергей Кириенко - първи зам.-ръководител на администрацията на президента.

Руският опозиционен политик Алексей Навални беше осъден на две години и половина лишаване от свобода. Според руските власти политикът е нарушил условията на стара условна присъда, докато се лекуваше в Германия след опит за убийство. Навални беше отровен с Новичок през лятото на 2020 г. и обвинява за нападението руския президент Владимир Путин. По-късно той беше осъден на глоба по дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война. Опозиционерът беше арестуван още на летището при пристигането си от Берлин.

Санкциите на ЕС

Имената на санкционираните от ЕС бяха публикувани седмица след като държавите членки взеха политическо решение да наложат санкции на Москва заради Навални и смазването на протестите в негова защита. Те са първите имена в черния списък по европейския аналог на закона „Магнитски“, който предвижда блокиране на финансови активи, движимо и недвижимо имущество на територията на ЕС и забрана за влизане в Съюза на хора, отговорни за геноцид, изтезания, извънсъдебни екзекуции, произволни арести и систематични нарушения на свободата на мирни събрания и на свободата на мнение.

Според официалните мотиви за включването на четиримата руски държавни служители в черния списък, те са отговорни за „сериозни нарушения на човешките права“, включително в случая на Навални и при потушаването на протестите в негова защита.

Главният прокурор Игор Краснов е санкциониран, защото е отговорен за произволни арести на протестиращи, систематични нарушения на свободата на мирно събиране и сдружаване, и на свободата на мнение и изразяване, се посочва в официалните мотиви. Той е подкрепил искането условната присъда на Навални да бъде превърната в ефективна, „въпреки че тази присъда е обявена за произволна и несправедлива от Европейския съд по правата на човека през 2018 г.“

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин е санкциониран, защото е отговорен за произволни арести. Според официалните мотиви той е отговорен за систематични репресии срещу руската опозиция чрез произволни разследвания, включително и срещу Навални, чийто екип публикува разследване за имотите на Бастрикин в Чехия.

Директорът на федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников също е санкциониран заради произволните арести, извършвани от контролираната от него институция. Арестът на Алексей Навални на летището в Москва на 17 януари беше поискан и извършен от ФСИН, се посочва в мотивите за включването му в черния списък.

Ръководителят на Росгвардия Виктор Золотов, който е и командир на специалните части ОМОН, е санкциониран заради произволни арести и систематично нарушаване на свободата на мирно събиране чрез насилие срещу протестиращи. „Росгвария беше използвана да потуши демонстрациите в подкрепа на Навални на 23 януари 2021 г. и за много офицери от Националната гвардия и ОМОН има данни, че са използвани бруталност и насилие срещу протестиращи.“

Санкциите на САЩ

Санкционираните от САЩ седем руски държавни служители са смятани от Вашингтон за отговорни за ареста, но и за опита за убийството на Навални с Новичок през лятото на 2020 г. ЕС санкционира преди месеци представители на Русия заради отравянето на опозиционера, но администрацията на президента Доналд Тръмп не направи това.

Санкциите на САЩ предвиждат блокиране на активите на хората в черния списък на американска територия и забрана за американски граждани и фирми да работят с тях. Освен това САЩ санкционираха 14 юридически лица, за които смятат, че са свързани с разработването и производството на химически и биологични оръжия.

„Използването на химическо оръжие от Кремъл за заглушаване на политически опонент и сплашване на други показа грубо пренебрежение към международните норми“, каза министърката на финансите Джанет Йелън, чието ведомство наложи санкциите. „Присъединяваме се към ЕС, като осъждаме отравянето на Алексей Навални, както и ареста му и пращането му в затвора от руското правителство.“

По-рано във вторник руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва ще отговори, ако ѝ бъдат наложени нови санкции. „Разбира се, че ще отговорим. Никой не е отменил правилата на дипломацията - реципрочността“, каза Лавров в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференция в Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG