Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС реши да наложи санкции на Русия заради Навални по европейския закон "Магнитски"


Жозеп Борел по време на пресконференцията в понеделник вечер
Жозеп Борел по време на пресконференцията в понеделник вечер

Държавите от Европейския съюза решиха да наложат санкции срещу представители на Русия заради ареста и присъдите срещу опозиционера Алексей Навални. Това съобщи първият дипломат на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след срещата на външните министри на страните членки.

Имената на санкционираните обаче не бяха съобщени. По думите на Борел се очаква това да стане в рамките на една седмица.

„Постигнахме политическо съгласие да наложим рестриктивни мерки срещу отговорните за ареста [на Навални], преследването му и осъждането му“, каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. „Русия се превръща в авторитарна държава и се отдалечава от Европа“, добави той.

По-думите на Борел санкциите ще бъдат наложени в рамките на европейската версия на закона „Магнитски“. Той беше приет в края на 2020 г. и предвижда санкции срещу граждани на държави извън ЕС, отговорни за геноцид, изтезания, извънсъдебни екзекуции, произволни арести и систематични нарушения на свободата на мирни събрания и на свободата на мнение. Санкциите ще включват блокиране на финансови активи, движимо и недвижимо имущество на територията на ЕС и забрана за влизане в Съюза. Санкционният режим ще бъде използван за пръв път в този случай.

По-рано Ройтерс съобщи, като се позова на дипломати, пожелали анонимност, че сред обсъжданите имена са тези на главния прокурор на Русия Игор Краснов, на ръководителите на следствения комитет Александър Бастрикин, на федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников и на Росгвардия Виктор Золотов. Тези институции участваха в ареста на Алексей Навални и поискаха присъдата срещу него. Те участваха и в потушаването на протестите на симпатизантите на опозиционера, при което хиляди хора бяха арестувани и срещу тях беше упражнено насилие.

Алексей Навални беше осъден на две години и половина лишаване от свобода. Според руските власти политикът е нарушил условията на стара условна присъда, докато се лекуваше в Германия след опит за убийство. Навални беше отровен с Новичок през лятото на 2020 г. и обвинява за нападението руския президент Владимир Путин. По-късно той беше осъден на глоба по дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война.

България също е подкрепила налагането на санкции срещу Русия, които да са насочени срещу конкретни хора, съобщи Министерството на външните работи.

„Санкциите трябва да са насочени към конкретни хора, отговорни за сериозните нарушения на правата на човека, а не такива, от които биха пострадали обикновените руски граждани, защото те само ще засилят пропагандата срещу Европейския съюз”, е казала външната министърка Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Жозеп Борел съобщи също, че външните министри на държавите от ЕС са взели политическо решение за налагане на санкции срещу отговорните за военния преврат в Мианмар. По думите му предстои да бъде обсъдено налагането на допълнителни санкции срещу Беларус заради смазването на продемократичните протести и присъдите срещу мирни демонстранти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG