Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безмилостни". Борел иска санкции срещу Русия, а евродепутати го критикуват за посещението в Москва


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Русия върви по авторитарен път и няма интерес да подобри отношенията си с Европейския съюз. Това са част от заключенията на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел след посещението му в Москва. Той отчете резултатите от срещите си с представители на руското правителство и на гражданското общество пред Европейския парламент на фона на остри критики от евродепутати.

Борел беше в Русия миналата седмица. Той поиска опозиционерът Алексей Навални и арестуваните му симпатизанти да бъдат освободени, а опитът за убийството му да бъде разследван. Той обаче беше критикуван заради реакцията си на враджебното поведение на Русия по време на посещението.

По време на съвместна пресконференция руският външен министър Сергей Лавров нарече ЕС „ненадежден партньор“ и повтори твърдението си, че европейските държави лъжат за опита за убийство на Навални с Новичок. Докато Борел беше в Москва, Русия изгони трима европейски дипломати, защото са подкрепили протестите в подкрепа на Навални. Това по-късно беше отречено от техните държави.

Жозеп Борел не реагира публично на тези действия и така си навлече критики.

Евродепутати нарекоха посещението „унижение“ за ЕС, обвиниха Борел, че легитимирал действията на Кремъл, някои поискаха оставката му. Други членове на Европейския парламент обаче критикуваха лидерите на държавите членки на ЕС за това, че не са позволили блокът да заеме по-категорична позиция срещу действията на Москва.

Борел критикува Русия

В изявлението си пред Европейския парламент върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че посещението е носело „очевидни рискове“, но той е решил да ги поеме, за да изрази лице в лице позицията на ЕС по въпросите, „които ни тревожат – човешки права, политически свободи и ситуацията на г-н Навални“.

„Не трябва външната политика да се свежда до писмени изявления от безопасното разстояние на кабинета ми в Берлемон“, каза Борел и допълни, че се е срещнал с предтавители на руското гражданско общество и е осъществил контакт с екипа на Алексей Навални.

„Исках да проверя дали руските власти имат интерес към сериозен опит да обърнем курса към влошаване на нашите отношения и да започнем конструктивен диалог. Отговорът е ясен: не“, каза още Борел.

Руското правителство се спуска по авторитарен път.
Жозеп Борел

„Руското правителство се спуска по авторитарен път. Пространството за гражданското общество и свобода на изразяването продължава да се смалява. Няма никакво пространство за развитие на демократични алтернативи. В случая „Навални“ руските власти показаха, че са безмилостни в задушаването на тези опити.“

Борел не изключи възможността ЕС да наложи нови санкции на Москва, но подчерта, че решението за това трябва да бъде взето от държавите от ЕС.

„Страните членки трябва да решат за следващите стъпки, но да, те могат да включват нови санкции“, каза Борел. Той обаче повтори позицията си, че разговорите с Русия не бива да спират и дипломатическите канали за комуникация трябва да останат отворени.

Евродепутатите критикуваха Борел

Евродепутатите от най-големите групи в Европейския парламент критикуваха решението на Борел изобщо да посети Москва. Някои дори поискаха оставката му. Други обаче хвърлиха вината за посещението върху държавите членки, които не позволяват ЕС да заеме по-твърда позиция спрямо Кремъл.

За Маркета Григорова посещението в Москва е нанесло непоправими щети на ЕС. Тя беше сред евродепутатите, които призоваха за оставката на Борел.

„С Вашата зле изпълнена визита, не само засрамихте европейските граждани, но и помогнахте на Путин и навредихте на руския народ“ каза Григорова (Зелените/Чехия). Вие дадохте на мафиотската държава снимки и изказвания, които да накарат нас да изглеждаме слаби и корумпирани, а режимът на Кремъл – легитимен.“

Ана Фотига също коментира, че Борел е попаднал в „капан, внимателно подготвен от Сергей Лавров“.

„С това пътуване Вие в действителност дадохте сила на режима преди парламентарните избори [в Русия] и лишихте от надежда руската опозиция“, каза Фотига (Европейски консерватори и реформисти/Полша).

Кати Пири критикува политиката на държавите от ЕС, които пречат блокът да заеме по-твърда позиция спрямо Москва.

„Москва използва посещението на върховния представител Борел, за да унижи и обиди ЕС“, каза Пири (Социалисти и демократи/Нидерландия).

„Но да се хвърля вината за това върху Борел? Щеше ли да се случи същото, ако лидерите на държавите от ЕС бяха заели по-твърда позиция? Съветът [на ЕС] досега не успя да приеме каквито и да е смислени санкции след опита за убийство на Навални. Орбан попречи ЕС да излезе с общо изявление, кипърското правителство издава златни паспорти на близки до Кремъл от години. Френският президент Макрон наскоро поднови призива си за диалог с Москва, а преди седмица Москва поднови строителството на „Северен поток 2“ с подкрепата на германската канцлерка Меркел.“

Дачиан Чолош определи посещението на Борел в този момент като грешка.

„Не беше обърнато внимание на това, че няма поле за действие и оказване на натиск Навални да бъде освободен от затвора“, каза Чолош („Обнови Европа“/Румъния).

Според Радослав Сикорски вината за лошото впечатление от посещението на Борел в Москва е на Русия.

„Но въпреки това посещението беше грешка. Това беше предвидимо и беше предвидено. Вие не отидохте с подкрепата на всички държави членки“, каза Сикорски (Европейска народна партия/Полша).

„Докато Русия окупира територията на съседите си, убива хора по нашите улици и се намесва в нашите политически процеси и най-вече докато репресира собствения си народ, не е добър момент да отидете там“, каза той и призова за въвеждане на нови санкции срещу Москва.

Представителите на крайната левица и крайната десница в Европейския парламент се обявиха срещу твърдия подход срещу Русия и обвиниха Европейския съюз, че търси конфронтация с Москва на всяка цена.

Според Тиери Мариани („Идентичност и демокрация“/Франция) визитата на Борел в Москва е била „необходима и смела“. Той каза, че Русия „непрекъснато е обиждана от европейските институции“.

„Ето защо беше толкова важно да поемете този риск, да отидете в Москва и да говорите с руските ни партньори. Ако гледаме през Атлантика, трябва да гледаме и на Изток. Трябва да спрем да представляваме други държави в отношенията си с Русия“, каза той.

Клеър Дейли (Европейска обединена левица/Ирландия) нарече Алексей Навални „антиимигрантски расист“ и посочи, че той не би бил обект на дискусии изобщо, ако беше арестуван в която и да е друга държава.

„Като слушам тази неуморна русофобия тук, не се изненадвам, че Русия не вижда смисъл да работи с ЕС“, каза тя. „Това не е за човешки права, това е геополитически дневен ред срещу Русия. […] Естествено, че трябваше да отидете в Русия. Трябва да имаме диалог, не война.“

В понеделник повече от 70 евродепутати подписаха писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което определиха посещението на Борел в Москва като „унизително“ и поискаха оставката му. Сред подписалите го са евродепутатите Раса Юкнявичене от Латвия, Зигфрид Мурешан и Рамона Стругариу от Румъния и Александър Йорданов от България. Говорител на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Борел има пълната ѝ подкрепа.

Къде са хората, арестувани в Русия заради протестите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG