Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Като зле подготвен ученик". Трябваше ли Борел изобщо да ходи в Москва


Сергей Лавров и Жозеп Борел
Сергей Лавров и Жозеп Борел

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел замина за Москва миналата седмица, за да обсъди отношенията между блока и Русия, които са „най-ниското си ниво“ от години, и да поиска опозиционерът Алексей Навални и арестуваните му симпатизанти да бъдат освободени. Преди да се качи в самолета, Борел обеща да отправи „ясни послания“ към Русия.

„Когато нещата не вървят добре, трябва ангажираност“, каза той.

Тридневното посещение обаче не мина съвсем по план. Точно когато Борел повдигна въпроса за ареста и присъдата на Навални публично, той беше залят от въпроси на руски журналисти за отношенията с Куба и твърдения за нарушения на човешките права в държави от ЕС, на които отговори трудно или въобще не реагира.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече ЕС „ненадежден партньор“ и повтори твърдението си, че европейските държави лъжат за опита за убийство на Навални с Новичок. За капак докато Борел беше в Москва, руското външно министерство изгони трима европейски дипломати, защото са подкрепили протестите в подкрепа на Навални. Това по-късно беше отречено от техните държави.

На всичко това Жозеп Борел не реагира, поне не и публично. Той не реагира на обвиненията на Сергей Лавров, а вместо това поздрави Русия за разработването на ваксината срещу коронавирус Спутник V. В отговор на въпрос каза, че засега ЕС няма да налага санкции на Русия заради Навални. А реакцията на изгонването на европейски дипломати дойде не от Борел, който беше в Москва, а от говорителите му в Брюксел.

Всичко това доведе до остри критики от бивши и настоящи дипломати, медии и евродепутати. Някои дори призоваха за оставката му.

"Просто не трябваше да отива"

Посещението на Борел в Москва беше по покана на Сергей Лавров и беше уговорено преди ареста на Алексей Навални и присъдата срещу него.

Опозиционерът беше арестуван на летището в Москва след като се завърна от Германия. Там той се лекуваше след отравяне с Новичок, за което обвинява руския президент Владимир Путин. Преди седмица Навални беше осъден на 3 години и половина лишаване от свобода. Според съдиите той е нарушил условията на стара условна присъда по време на лечението си в Германия.

Арестът и присъдата на Навални предизвикаха мащабни протести в Русия. Общо над 10 000 души бяха арестувани. Има свидетелства за насилие над протестиращите от полицаите.

Жозеп Борел потвърди, че ще пътува за Москва след ареста на Навални и смазването на протестите и въпреки призивите на държави като Литва, Латвия и Естония да отмени посещението. Когато потегли за руската столица, Борел обеща да отправи „ясни послания“ към управляващите.

Но като представител на всички 27 държави членки на ЕС, той можеше да отправи само такива послания, за които има съгласие в рамките на блока. А именно, че Алексей Навални и арестуваните протестиращи трябва да бъдат освободени и правата им трябва да се спазват.

До момента европейските държави не са постигнали съгласие за налагане на нови санкции срещу Русия, за което призоваха Европейският парламент и някои държави от Съюза с по-твърди позиции спрямо Москва – Литва, Латвия и Естония, както и Полша.

Причината е, че решението за налагане на санкции се взема с единодушие между държавите членки, каквото по думите на самия Борел няма. „Някои повдигнаха този въпрос, други не. Нямаше конкретни предложения, поставени на масата“, каза той след последната среща на външните министри на страните от ЕС на 25 януари.

Борел просто не трябваше да отива в Москва без послание за силата на ЕС и мандат за санкции, с които да подкрепи това послание.
Ги Верхофстат

Дори само фактът, че Борел е заминал за Москва без мандат да заплаши Русия със санкции, предизвика критики. „Това е просто ужасяващо. Не само че Русия прави ЕС на глупаци, но ние позволяваме това да се случва“, написа евродепутатът от групата на либералите Ги Верхофстат в Туитър. „Борел просто не трябваше да отива в Москва без послание за силата на ЕС и мандат за санкции, с които да подкрепи това послание.“

"Урок и провал"

Жозеп Борел пристигна в Москва в четвъртък и се появи на пресконференция със Сергей Лавров в петък. В изявлението си в началото Борел говори за „фундаментални разлики и липса на доверие“ в отношенията между ЕС и Русия. Той призова Навални и арестуваните протестиращи да бъдат освободени и поиска да бъде проведено пълно и прозрачно разследване на отравянето на опозиционера.

Още при първите въпроси обаче Борел се оказа в трудна ситуация. Журналист от руската държавна медия „Спутник“ го попита за отношенията на ЕС с Куба. „Малко съм изненадан. Не очаквах да говоря за Куба тук, в Москва“, отбеляза Борел в началото на отговора си. И веднага беше репликиран от Лавров, който сравни отношенията на ЕС и Куба с тези на Русия и Украйна.

„Аз не виждам никаква изненада, Жозеп. Когато посещавам различни държави, ме питат за Украйна. Сега питат теб за Куба, защото имате доста обтегнати отношения с Куба“, каза руският външен министър. През 2014 г. Русия анексира от Украйна полуостров Крим и оттогава Москва подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

В следващите 30 минути от пресконференцията Лавров продължи да отправя критики към Европейския съюз, отделни държави членки и САЩ. Той каза, че държавите от ЕС прикриват информация за покушението срещу Навални, което преди дни дори нарече „инсценировка“ на Запада.

Лавров отправи обвинения към държави като Италия и Испания в нарушения на правата на протестиращи и на политици, на които Борел не отговори изобщо. Лавров каза също, че за разлика от властите в тези държави, руските сили за сигурност не са използвали непропорционална сила срещу протестиращите в защита на Навални.

„Пресконференцията след техните разговори в петък беше урок по снизходителност и провал“, написа директорът на германската обществена медия Дойче веле за Източна Европа Кристиан Трипе. „На моменти Борел изглеждаше като зле подготвен ученик.“

Първият дипломат на ЕС беше критикуван и от други медии. „Русия унижи Борел в Москва“, гласеше заглавието на базираната в Брюксел медия ИЮ Обзървър. „Борел си стоеше, докато Лавров наричаше ЕС „ненадежден партньор“, написа Политико.

Положението стана още по-лошо, когато малко след пресконференцията Русия официално съобщи, че гони трима европейски дипломати - от Германия, Швеция и Полша. Докато беше в Москва, Борел коментира публично това само пред Евронюз като каза, че е научил за решението по време на срещата си с Лавров.

„Категорично отхвърлям това решение. Отхвърлям твърденията, че тези дипломати са извършвали дейности, несъвместими с тяхната роля“, каза той пред медията. Не е известно да е реагирал по друг начин, докато беше в Москва.

Критики и призиви за оставка

Дипломати, политици и анализатори в Брюксел критикуваха Борел.

„Както се очакваше, Лавров надигра Борел“, коментира дипломат от ЕС пред Политико. „Ако говорим във футболни термини, Лавров отбелязваше гол след гол, а Борел пропускаше всеки път.“

„Той беше неподготвен по много въпроси, а Лавров играеше по собствените си правила“, коментира друг дипломат.

Във вторник в Европейския парламент е насрочен дебат за посещението на Борел в Москва. Сред евродепутатите вече се чуват призиви за оставката на първи дипломат на ЕС.

Беше ясно, че Кремъл ще му се подиграе. Те се подиграха с целия ЕС.
Раса Юкнявичене

„Борел трябва да обмисли да подаде оставка“, написа в Туитър Раса Юкнявичене, евродепутат от Латвия и бивш министър на отбраната. „Още преди посещението на Борел беше ясно, че Кремъл ще му се подиграе. Те се подиграха с целия ЕС.“

Българският евродепутат Александър Йорданов (СДС/ЕНП) също се присъедини към призивите за оставка и изрази намерение в публикация във Фейсбук да подпише писмо с искане той да се оттегли.

Проверка на Свободна Европа показа, че сред евродепутатите от ГЕРБ, от чиято листа беше избран Йорданов, не е обсъждана инициативата му. Те посочиха, че в понеделник вечерта е насрочено заседание на групата на ЕНП, на която ще се дискутира дали групата да изрази съгласие с действията на Борел.

Либералната група „Обнови Европа“ също предстои да обсъди позицията си. „С моите колеги от ДПС ще защитаваме обща позиция в рамките на дебата между либералите, но още не сме провели заседание и няма как да коментирам предварително“, коментира пред Свободна Европа евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/“Обнови Европа“).

По думите на евродепутата от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки той и колегата му Андрей Слабаков не са обсъждали въпроса за искане на оставка на Борел. Темата не е обсъждана и сред евродепутатите на БСП в рамките на Партията на европейските социалисти, казаха от офиса на лидера ѝ и евродепутат Сергей Станишев.

XS
SM
MD
LG