Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС призова Русия да освободи Навални, но не обяви нови санкции срещу Москва


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Държавите от Европейския съюз призоваха за освобождаване на арестуваните опозиционери, но не обявиха нови санкции срещу Москва, за което бяха призовали някои държави от ЕС и Европейският парламент.

Това стана ясно от думите на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел след среща на външните министри на държавите от ЕС. Участниците са обсъждали ареста на руския опозиционер Алексей Навални и на хората, които в събота бяха задържани по време на демонстрациите в негова защита.

„Съветът на ЕС смята ареста на Навални и репресиите срещу неговите поддръжници за напълно неприемливи и осъжда масовите арести и полицейското насилие“, каза Борел. „Призоваваме Русия да освободи Навални и задържаните протестиращи.“

Руският опозиционен политик Алексей Навални беше арестуван миналата неделя веднага след като кацна от Германия. Той се лекуваше в Берлин от края на август след като беше отровен с новичок, за което опозиционерът обвинява Кремъл. В негова защита в събота излязоха хиляди руснаци, а властите в страната започнаха масови арести. Кадри показват и побой над мирно протестиращите.

Веднага след ареста на Навални трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония – призоваха ЕС да наложи “ограничителни мерки” спрямо Москва. Чешкият външен министър Томаш Петричек определи ареста на Навални като политически мотивиран, а полският премиер Матеуш Моравецки призова ЕС за “бърз и недвусмислен отговор”, ако Навални не бъде освободен.

Европейският парламент също призова за разширяване на обхвата на вече наложените санкции срещу руски официални лица, отговорни за отравянето на Навални. Евродепутатите настояват в списъка да бъдат включени и участниците в неговия арест, както и „руски олигарси“, „най-близкият кръг“ на руския президента Владимир Путин и „медийни пропагандатори“. Резолюцията призова ЕС да прекрати строителството на почти готовия газопровод „Северен поток 2“.

В понеделник Жозеп Борел съобщи, че някои държави членки са повдигнали въпроса за възможен отговор на ареста на Навални и на над 3000 протестиращи в Русия. „Някои повдигнаха този въпрос, други не. Нямаше конкретни предложения, поставени на масата“, каза Борел. „Съветът [на ЕС] е готов да действа в съответствие с обстоятелствата и да вземе подходящите мерки. Но днес нямаше никакви предложения и следователно никакви взети решения.“

Очаква се решението дали да бъдат наложени допълнителни санкции на Русия да бъде взето не по-рано от началото на февруари, когато Навални ще бъде изправен пред съд. Там трябва да бъде взето решението дали той да остане в ареста за по-дълъг период. Засега Навални е в ареста за поне 30 дни. Решение за налагане на санкции трябва да бъде взето с единодушие от 27-те държави от ЕС.

Жозеп Борел съобщи, че ще обсъди с руските власти ситуацията по време на планирано посещение в Москва в началото на февруари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG