Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Европа и Русия се отдалечават". Борел очаква единни и решителни действия на ЕС спрямо Москва


Жозеп Борел по време на пресконференцията в Москва на 5 февруари
Жозеп Борел по време на пресконференцията в Москва на 5 февруари

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза, че отношенията между ЕС и Русия са "на кръстопът" и "много усложнени". Той коментира в блога си резултатите от своето посещение в Москва миналата седмица.

"Агресивно организираната пресконференция и изгонването на трима дипломати от ЕС по време на моето посещение показват, че руските власти не пожелаха да се възползват от възможността за по-конструктивен диалог с Европейския съюз (ЕС)".

По време на пресконференцията с Борел министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров нарече ЕС "ненадежден партньор". Малко след това Москва обяви, че е изгонила дипломати от Швеция, Полша и Германия заради участие в протест в подкрепа на затворения опозиционен политик Алексей Навални на 23 януари.

И трите правителства отрекоха техните дипломати да са участвали в демонстрацията.

Борел пише, че е говорил с Лавров основно за Навални и е призовал за "незабавното му и безусловно освобождаване", както е напомнил за задълженията на Русия да спазва човешките права.

"На моменти разговорът достигаше високи равнища на напрежение", пише Борел.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Първият дипломат на ЕС казва още, че се е срещнал с представители на гражданското общество и на екипа на Навални.

"Срещата ми с Лавров и изпратените от Русия послания потвърдиха, че Европа и Русия се отдалечават. Изглежда, че Русия все повече се самоизключва от Европа и гледа на демократичните ценности като на екзистенциална заплаха".

Борел казва, че предстои да обсъди с външните министри от ЕС следващите стъпки. Според него те могат да включват санкции, както и използването на наскоро приетия механизъм за санкции срещу нарушители на човешки права, т.нар. европейски закон "Магнитски".

Отношенията между ЕС и Русия са силно напрегнати откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и започна да оказва подкрепа за сепаратистите, които воюват с властта в Киев в източна Украйна.

ЕС също отхвърли резултатите от изборите за президент на Беларус през август 2020 г. и бруталното смазване на протестиращите срещу Александър Лукашенко, когото Москва подкрепя.

Борел каза, че ЕС трябва да "обмислим внимателно посоката, която искаме да дадем на нашите отношения с Русия и да действаме единно и решително".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG