Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксина, отрицателен PCR тест или антитела. ЕК представи зелените паспорти за пътуване


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен представя предложението за зелени паспорти
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен представя предложението за зелени паспорти

Европейската комисия (ЕК) представи в сряда законодателното си предложение за зелени паспорти за пътуване или т.нар. „дигитален зелен сертификат“, който да помогне за свободното движение в Европейския съюз (ЕС) по време на пандемията. Той ще служи за доказателство, че притежателят му е ваксиниран, има скорошен отрицателен PCR тест или антитела срещу COVID-19 в организма.

Идеята е страните членки сами да могат да решават дали да допускат на територията си хора, които са имунизирани с ваксина, която все още не е одобрена за ползване в ЕС. Зелени паспорти ще бъдат издавани на всеки имунизиран, незавивимо с какъв препарат. ЕК предлага удостоверението да бъде безплатно и електронно, но с възможност да се разпечата, уточнява БТА.

Сертификатът ще включва QR код, който ще гарантира неговата сигурност и автентичност, но няма да има лични данни в него. Европкомисията ще създаде и единен портал, през който всички издадени сертификати да бъдат проверявани. Това е временна мярка, която Брюксел ще премахне веднага, след като Световната здравна организация отмени извънредната ситуация заради коронавируса.

Страните членки сами ще решават кои ограничения да отпадат за притежателите на зелени паспорти. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на Брюксел останалите страни в ЕС.

Удостоверенията ще бъдат издавани на езика на държавата, която ги изготвя, и на английски език. Удостоверения ще могат да издават и проверяват също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. ЕК допълва, че до лятото ще предложи насоки за безопасност в областта на туризма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG