Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зелени пропуски или ваксинационни паспорти: как, кога и къде ще действат


Зелените пропуски вече са въведени в Израел, където срещу тях гражданите, които са получили по две дози от ваксина, могат да посещават спортни и културни мероприятия, фитнеси, ресторанти, синагоги и други
Зелените пропуски вече са въведени в Израел, където срещу тях гражданите, които са получили по две дози от ваксина, могат да посещават спортни и културни мероприятия, фитнеси, ресторанти, синагоги и други

В понеделник председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че до края на март Европейската комисия ще представи предложението си за създаване на документ, който ще служи като средство за пътуване с туристическа или работна цел.

Нейните думи дойдоха дни, след като стана ясно, че лидерите на страните членки на ЕС се доближават до консенсус по темата за въвеждането на подобни ваксинационни сертификати.

Някои от тях изказаха притеснение заради опасността от дискриминация на граждани, които не са ваксинирани. Други обаче вече работят по въпроса. Гърция и Дания вече обявиха, че стартират изграждането на собствени системи, които да позволяват пътуване на имунизираните. Подобни мерки вече бяха приети в Израел.

Темата предизвиква интереса на много хора. Едни се надяват с т.нар. ваксинационни паспорти да могат отново да живеят както преди, а други се притесняват от дискриминация.

В следващите редове събрахме най-важното по темата - какво точно знаем за предложението за “зелен пропуск“, как евентуално ще действа и съществуват ли ограничения за пътуванията по света, които да налагат ваксинация срещу вируси.

Какво и кога да очакваме от Брюксел

Фон дер Лайен обясни, че става въпрос за законодателно предложение и ще е необходимо то да получи одобрение. Това означава, че е възможно в следващите дни да настъпят промени.

Засега е известно е, че “дигиталният зелен пропуск“, който ще бъде предложен от Европейската комисия (ЕК), ще бъде издаван на базата на няколко показателя, за да може да се предотврати потенциална дискриминация към отделни страни и граждани от различни групи.

Персонален QR код за всеки гражданин, който да бъде валиден на територията на всяка от държавите.

Пропуск ще могат да получат всички граждани, които са били ваксинирани срещу коронавируса. Първата и най-важна стъпка за осъществяването на този план е всички държави да признаят различните национални процедури по ваксиниране. Това ще позволи издаването на персонален QR код за всеки гражданин, който да бъде валиден на територията на всяка от държавите членки на ЕС.

Не е ясно засега дали код ще могат да получават само граждани, които са се ваксинирали с един от трите одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препарата - на Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

Две държави от ЕС закупиха и разрешиха употребата на руската ваксина “Спуник V” – Унгария и Словакия. Будапеща получи и позволи поставянето и на китайската ваксина “Синофарм”.

Фон дер Лайен каза още, че за избягване на дискриминация “зелен пропуск“ ще бъде издаван и в случай на предоставяне на отрицателен тест за COVID-19. Няма обаче яснота за това кой вид тест ще бъде предложен да важи.

Отговороте на тези въпроси трябва да станат известни до две седмици. Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас каза, че се очаква пакетът от мерките за пътуване да бъде приет на 17 март, седмица преди срещата на лидерите на ЕС на 25 март.

“Целта ни е да заложим общи насоки за безопасното отваряне на Европа. Разбира се, става въпрос за законодателни промени и това не е нещо, което ще бъде по желание“, каза той, цитиран от Политико.

Зелен пропуск ще може да бъде издаван и в случаи, в които граждани предоставят отрицателен тест.

Свободна Европа потърси повече информация от Европейската комисия. Оттам отговориха, че на 17 март ще излязат с конкретна информация относно предложението. Потвърдиха също, че дигиталният зелен пропуск ще може да бъде издаван и в случаи, в които граждани предоставят отрицателен тест за коронавирус или докажат наличието на имунитет.

“Целта е пропуските да са приобщаващи. Затова за тяхното издаване ще бъдат включени както хората получили ваксина, така и тези, които са предоставили резултат от тест“, отговориха от пресслужбата на ЕК.

От там добавиха също, че по отношение на пътуването до държави извън ЕС, като САЩ, Великобритания, Израел и други, тепърва ще бъдат обявени предложения, което също ще се случи на 17 март.

Кой иска и кой не иска пропуски

Именно фактът, че става въпрос за законодателна промяна, която ще бъде валидна за всички страни в ЕС, засега води до несъгласие от отделни страни членки. Някои от лидерите се притесняват, че въвеждането на сертификати де факто ще превърне ваксинирането, което е пожелателно, в задължително.

Южните държави, начело с Гърция, както и представители на бизнес организации, настояват за въвеждането на пропуски, които да позволят по-лесното преминаване на хора и стоки през границите, което ще помогне и за спасяването на предстоящия туристически сезон.

Гръцките власти ще издават сертификат само в случай на получаване и на двете дози от ваксините.

Още в края на януари Атина обяви, че въвежда използването на дигитални сертификати при ваксиниране. Обявената цел беше свързана именно с възможността за пътуване, а отговарящият за електронното правителство министър Кириакос Пиаракакис обяви, че се надява идеята да бъде възприета и на европейско ниво. Гръцките власти ще издават сертификат само в случай на получаване и на двете дози от ваксините. Още в първия ден на работа на системата бяха издадени над 55 хиляди сертификата.

Застъпник на идеята за “зеления пропуск“ е и австрийският канцлер Себастиан Курц.

Предложението на ЕК беше съпроводено и от критики. Външният министър на Белгия Софи Вилмс подчерта, че въпреки добрата идея за издаване на дигитален документ, която да позволява свободното пътуване в Европа, представянето му като “пропуск“ не е било сполучливо и ще доведе до противоречия относно целта му.

Срещу това ваксината да бъде условие за пътуване се изказаха и френският президент Еманюел Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел.

Според изпълнителния директор на Световния съвет за туризъм и пътувания Глория Гевара бъдещите условия за пътувания трябва да комбинират множество условия, за да не бъдат дискриминирани гражданите, както заради възрастта им, така и заради проблемите с ваксинацията при по-бедните държави.

Каква е позицията на България

Ден преди Съвета на лидерите на ЕС миналия петък, българският премиер Бойко Борисов подкрепи идеята за въвеждането на т.нар. ваксинационен паспорт.

"Тези хора, които са ваксинирани в Европа, които имат антитела и могат да бъдат удостоверени, да се направи един електронен паспорт или "зелен" електронен коридор. Да не се налага да им се правят PCR (тестове), карантини и да не им се препятства пътуването. Със Себастиан Курц и другите колеги сме съгласували, с гръцките приятели, за този електронен зелен паспорт. Няма значение, но да облекчим всички ваксинирани и преболедували да живеят нормален живот", каза Борисов.

Изказването на премиера идва в момент, в който България все още е на последно място по ваксиниране на населението сред страните в ЕС.

Къде вече има зелени пропуски

Зелен пропуск вече действа в Израел, страната, която е ваксинирала най-голяма част от населението си. В местната версия на пропуска той служи като разрешение за посещение на магазини, театри, спортни мероприятия, концерти, хотели, фитнеси и дори синагоги. Всеки от получилите по две дози от ваксините получава персонален QR код, който се сканира на входа на всяко от учрежденията. Пропускът към момента е валиден за до шест месеца след получаването на втората доза от ваксината.

За пътуванията в чужбина Израел сключи сделка с Гърция и Кипър, според която на ваксинираните граждани се разрешава да пътуват с общовалиден ваксинационен паспорт. Тази мярка ще бъде тествана през пролетта, а в случай на положителни резултати ще бъде удължена и за следващите месеци.

В Дания правителството също действа в посока на въвеждане на пропуски, които позволяват пътуването в рамките на държавата. Целта е да се подпомогне постепенното възстановяване на икономиката в страната.

По информация на France 24 останалите държави от ЕС, които работят по въвеждането на подобни сертификати или са ги въвели като контрол за влизане на територията им, са Чехия, Полша, Италия, Испания, Португалия, Швеция и Естония.

Преди дни Би Би Си излезе с информация, че правителството на Великобритания също обсъжда възможното въвеждане на пропуските на определен етап. В страната над 200 хиляди души подписаха петиция, с която изискват правителството да не предприема подобни действия. Тази молба ще бъде разгледана от страна на народните представители в предстоящите седмици.

Ограниченията за пътуване до определена дестинация само след поставяне на ваксина всъщност съществува от десетилетия. Още през 1944 г. е създаден първият международен сертификат за ваксиниране срещу дребна шарка. Той е отменен едва през 1981 г., година след като болестта е обявена за унищожена.

Към днешна дата за влизането на територията на редица държави в Африка, Азия и дори Южна Америка се изисква задължителна ваксинация срещу жълта треска, менингококов менингит и полиомиелит.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG