Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словакия стана втората страна в ЕС, която ще ползва руската ваксина


Словакия получи 200 хил. дози от руската ваксина “Спутник V”. С това страната стана втората в Европейския съюз, след Унгария, която набави количества от препрарата и ще започне поставянето му.

“Правилно е да се закупи руската ваксина, тъй като COVID-19 не знае нищо за геополитиката”, заяви премиерът на страната Игор Матович в понеделник. Той също така добави, че е готов да се ваксинира именно със “Спутник V”.

Братислава е поръчала 2 млн. дози руски ваксини и очаква половината да пристигнат в рамките на месеца. Здравният министър Марек Крайчи обяви, че от понеделник продуктът има одобрение за използване в държавата, а самият процес по поставянето му ще започне до няколко седмици.

В рамките на изминалата седмица данните от сайта Our World in data за Словакия показаха, че тя е имала най-високата смъртност на глава на населението.

Ваксина “Спутник V” все още няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA), а Русия не е подавала документи за разрешение на употребата на продукта на територията на ЕС.

Следващата от страните членки, която намекна, че може да започне употребата на руската ваксина е Чехия. Това стана ясно от думи на премиера Андрей Бабиш, която заяви, че подобен ход може да се наложи в опит да се противодейства на високия ръст на заразените в страната, който е най-високият за глава на населението в света.

В края на миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска българското правителство също да закупи “Спутник V”. Още в края на януари здравният министър Костадин Ангелов допусна възможността за използването на руския продукт, но само в случай, че той получи одобрението на EMA.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG