Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството обеща "пълна подкрепа" за засегнатия от новото затваряне бизнес


Министърът на икономиката Лъчезар Борисов
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Засегнатият от новото затваряне бизнес ще може да се възползва от всички мерки за подпомагане, които действаха досега, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той каза това на брифинг след като здравните власти съобщиха, че моловете, заведенията, детските градини и яслите ще затворят от понеделник в цялата страна заради ръста на заболелите от COVID-19.

„Поемаме като ангажимент пълна подкрепа за бизнеса за 10-те дни, в които ще има нови противоепидемични мерки“, каза Лъчезар Борисов. „Подкрепата ще бъде предоставена на всички допустими сектори, засегнати от новата заповед на министъра на здравеопазването.“

По думите на Борисов затворените със заповед на здравния министър бизнеси ще могат за кандидатстват за подкрепа с част от пропуснатия оборот през Националната агенция за приходите. Тази мярка беше обявена през декември и кандидатстването по нея приключи, но заради новото затваряне ще бъде възобновено, съобщи БТА.

Парите по тази програма ще дойдат по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което означава, че Европейската комисия трябва да разреши помощта. Фирмите обаче ще могат да подават документи и преди да е дадено разрешение, за да се пести време.

Мерките на социалното министерство също ще останат в сила, съобщи ресорният министър Деница Сачева, цитирана от БТА.

Родителите, които ще ползват неплатен отпуск, за да останат с децата си у дома за онлайн обучение в следващите десет дни, могат да кандидатстват за финансова подкрепа. Тя е в размер на 650 лева месечно за едно дете и 975 лева месечно - за две и повече деца.

Сачева каза също, че програмата „Родители в заетост“ ще продължи да действа. Чрез бюрата по труда могат да бъдат наети за детегледачи безработни роднини или хора със съответните качества, които родителите биха избрали. Заплащането е в размер на минималната работна заплата с осигуровките.

Програмата „Запази ме“ за затворените бизнеси също ще е в сила, каза Сачева. Тя добави, че след като бъде издадена заповедта на здравния министър, ще бъдат определени затворените икономически дейности, които ще имат право на помощ по тази програма. По думите й, наетите ще получат 75% от осигурителния си доход.

Сачева каза, че ще продължи и действието на мерките 60/40 и 80/20, които могат да ползват работодателите в частично затворените бизнеси като хотелите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG