Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хората в болници се увеличават със стотици на ден. Регистърът за ваксини заработи пак


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Настанените в болници с усложнения заради инфекция с COVID-19 продължават да нарастват с по няколкостотин души на ден. Данните на Единния информационен портал в четвъртък показват, че в момента в болници се лекуват 8082 пациенти. Само ден по-рано те бяха 7084.

За последното денонощие са починали още 102 души след усложнения от коронавирусна инфекция. С тях общият брой на жертвите в България от началото на епидемията преди година вече е 11 817.

Новите заразени за ден са 4008 при направени 17 973 теста, което означава, че положителните проби са малко над 22 на сто.

Само преди два месеца броят на настанените в болници с COVID-19 беше почти три пъти по-малък. За две седмици новите болни в страната са се увеличили с 94%, а смъртните случаи - със 124%, каза в четвъртък ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Броят на смъртните случаи с коронавирус в последните две седмици поставя България на трето място в Европейския съюз със 157 починали на 1 милион души. По-тежко е положението само в Унгария и Словакия, където жертвите за последните две седмици са съответно 207 и 244 на 1 милион население, показват данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. В много от останалите европейски държави починалите са в пъти по-малко.

Заради рязкото покачване на показателите и началото на т.нар. трета вълна на епидемията, правителството обяви почти пълно затваряне в продължение на 10 дни от 22 март, понеделник. Затварят всички ясли, детски градини, заведения, търговски центрове, училища, фитнеси, театри, както и нехранителни магазини над 300 кв. м.

От петък България подновява ваксинацията с препарата на AstraZeneca след едноседмично прекъсване заради съмнения за странични ефекти.

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата обяви, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна и препоръча нейното използване. Час по-късно българската Изпълнителна агенция по лекарствата съобщи, че отменя временната забрана на ваксината за територията на страната.

От петък заработи отново и електронният регистър за запазване на час, място и вид на ваксина за имунизация. По време на едноседмичното прекъсване в България се поставяха само ваксини на Pfizer и Мoderna.

За последното денонощие са поставени 5350 дози ваксини, с което общо поставените дози досега са 356 052. Българите, които са изцяло ваксинирани с по две дози, към днешна дата са 66 741.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG