Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Време е да кажем довиждане". Фидес на Виктор Орбан напусна ЕНП


Виктор Орбан
Виктор Орбан

Управляващата партия в Унгария Фидес на премиера Виктор Орбан напусна Европейската народна партия (ЕНП), най-голямото политическо семейство в Европейския съюз (ЕС).

Това се случи две седмици след като евродепутатите на Фидес напуснаха и групата на ЕНП в Европейския парламент. Решението тогава беше обявено няколко часа преди гласуването, с което групата на ЕНП промени вътрешните си правила. Те вече позволяват цели партии, а не само отделни евродепутати, да бъдат изключвани.

"Време е да кажем довиждане", написа зам.-председателката на Фидес Каталин Новак в Туитър. Тя публикува кратко писмо, подписано от ръководството на партията.

В писмото се казва, че Фидес "не иска повече да членува в Европейската народна партия и се оттегля".

Това е окончателното скъсване на унгарската партия с ЕНП, която обединява дясноцентристките политически сили от страните в ЕС. ЕНП има и най-голямата група в Европейския парламент.

Напрежението между ЕНП и Фидес започна преди няколко години заради критиките от западните политици срещу авторитарния стил на управление на Виктор Орбан и оценките им, че демокрацията в Унгария е в упадък.

Президентът на ЕНП Доналд Туск коментира, че е доволен от решението, но го е очаквал много по-рано.

Българските членове на ЕНП са ГЕРБ, СДС, ДСБ, Движение България на гражданите и Демократическата партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG