Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вечерен час и ръст на заразените. Какво става в съседните на България страни


В петък се очаква Гърция да обяви отпускане на мерките
В петък се очаква Гърция да обяви отпускане на мерките

Пандемията от COVID-19 е в настъпление не само в България, но и в околните държави. У нас от понеделник се затварят ясли, детски градини, училища, заведения и търговски центрове.

Някои от страните, като например Сърбия, затегнаха мерките за ограничаване на разпространението на заразата, а други - като Турция, Гърция и Северна Македония, ги запазиха на досегашното равнище, съобщава БТА.

Турция

На 15 март в Турция влезе в сила изискване към всички пътници, които влизат от чужбина, да попълват онлайн формуляр, за да получат специален код. Изключение се прави единствено за транзитно преминаващите. Формулярът трябва да се попълни до 72 часа преди пътуването.

HES-код се използва от всички хора, които постоянно пребивават в Турция. Той трябва да се представя при посещения в търговски центрове и редица държавни учреждения. Освен това администрацията на Истанбул задължи от 15 март здравните кодове да се показват при посещения на кафенета, фризьорски салони, спа-салони, театри и фитнес центрове.

Румъния

На 15 март в Румъния започна третият етап от ваксинацията срещу COVID-19, насочен към цялото население.

Пристигащите в Румъния от държави от. нар."жълта зона", в която попада и България, са длъжни да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, и подлежат на домашна карантина от 10 дни.

Карантина не се налага ако престоят е до три денонощия и пристигащите са представили отрицателен PCR тест, който пък не се изисква от ваксинираните и децата под 3-годишна възраст, както и от преболедувалите.

В Букурещ и много от големите градове не работят ресторанти, кина, театри и игрални зали от 8 март насам. Национален локдаун в Румъния няма.

Гърция

Гърция в сряда регистрира най-високия брой заразени с коронавирус за едно денонощие от началото на пандемията - 3465 души.

Атина удължи до 22 март ограничителните мерки. От 16 март училищата в цялата страна работят дистанционно. В сила е полицейски час след 21 часа в работните дни и след 19 часа в почивните. Магазините, освен тези за стоки от първа необходимост, са затворени.

Очаква се обаче в петък да бъде обявен план за облекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса заради умората на гражданите и натиска върху икономиката.

Сърбия

Сърбия обяви пълно затваряне от сряда, 17 март, до неделя, 21 март, включително. По време на петдневния локдаун в Сърбия работят само магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите.

Локдаунът няма да важи за предприятията и фабриките, както и за държавната администрация, пощите, банките, застрахователните дружества, обменните бюра.

По информация на посолството на България в Белград на този етап не се предвиждат промени в граничния контрол за влизане в страната.

Въпреки локдауна, кампанията по имунизация на населението ще продължава по план. Към 17 март в Сърбия са били поставени 2 052 402 дози ваксини против коронавирус, а 793 926 души са получили и втората доза от ваксината. Сърбия продължава да е първа в Европа и на пето място в света по брой на реваксинирани на един милион жители.

Северна Македония

Властите в Скопие запазват досегашните мерки, включително полицейски час от 22 часа вечерта до 5 часа сутринта.

Задължително е носенето на маска на публични места, забранено е да се събират по повече от 4 души, а ресторанти, игрални зали и басейни могат да работят при спазване на строги протоколи.

В четвъртък в страната са регистрирани 1293 нозвозаразени и 24 смъртни случая. В момента в болници се лекуват 1135 пациенти с коронавирус, но в ковид болниците още има 280 свободни легла, съобщи здравното министерство.

Увеличение на случаите на COVID-19 се регистрира в Скопие, Гостивар и Велес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG