Връзки за достъпност

Извънредни новини

От гетото в Колумбия до Марс. Космическият инженер Диана Трухийо


Диана Трухийо
Диана Трухийо

Когато е на 12 години, заживява само с майка си в крайна бедност. В най-тежките дни двете са си разделяли едно сварено яйце. Тогава малката мечтателка с интерес към математическите науки лягала на тревата и гледала небето.

"Там някъде трябва да има нещо по-добро от това. Някакъв друг вид, който се отнася към себе си по-добре и цени себе си повече", казва, че си е мислела тя.

Диана Трухийо е родена в Колумбия и на 17 години заминава за САЩ с точно 300 долара. Днес тя е авиокосмически инженер в НАСА и е лидерът на отбора, отговорен за роботизираното рамо на марсохода Perseverance, който изучава Марс от 4 седмици.

За да се издържа в началото, Трухийо работи като чистачка и камериерка. Междувременно изкарва курсове по английски, а след това се записва в общински колеж. Със стипендия успява да се прехвърли в Университета във Флорида, където вече започва да учи така желаната специалност – авиокосмическо инженерство.

Докато е в университета, кандидатства за Академията на НАСА и става първия имигрант от Южна Америка, когото приемат. След края на програмата само двама от инженерите получават предложение за работа в космическата агенция. Трухийо е сред тях.

През 2009 г. колумбийката започва работа по предишния марсоход на НАСА – Curiosity, който кацна успешно през 2012 г. Когато стартира проектът Perseverance, според директорите на агенцията няма по-подготвен кадър, който да води изграждането на робота.

"Дали сме сами във Вселената е най-значимият въпрос", казва тя в интервю за CBS News.

Освен работата си в сферата на авиокосмическото инженерство, Трухийо е отдадена и в привличането на момичета и жени в неравностойно положение към науките.

"Като бях малка, видях как жените в моето семейство се отказаха от много. Това ми даде куража да се боря и да заявя, че аз няма да се откажа от мечтата си", казва тя в интервю за TechCrunch.

С личния си пример се надява да вдъхнови много момичета да преследват мечтите си, дори те да са в сфери, доминирани от мъже.

"Родителите също трябва да виждат, че там вътре има жена. За да могат да се обърнат към по-младото поколение и да кажат: "Ето, тя може, значи и ти можеш".

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG