Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вашингтон и Лондон подкрепиха София срещу "зловредните действия от страна на Русия"


Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс (вдясно) и британският външен министър Доминик Рааб.
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс (вдясно) и британският външен министър Доминик Рааб.

Държавният департамент на САЩ нарече “зловредни действия” предполагаемия шпионаж в полза на Русия, за който в България бяха задържани шестима души.

"Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия", се казва в публикувано в Туитър изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

"България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия”, се казва в изявлението.

"Великобритания подкрепя България срещу зловредната дейност на Русия, която цели да подкопае суверенитета на нашия съюзник в НАТО”, написа в Туитър британският външен министър Доминик Рааб.

По думите му Великобритания застава зад България в усилията за разбиване на предполагаемия шпионски кръг и за “преустановяване на злонамерените действия на Русия на нейна територия”.

Премиерът Бойко Борисов поздрави прокуратурата за разобличаването на шпионите, събирали инофрмация в полза на Русия.

"С вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители - да спрат да шпионстват в България" каза премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Силистра. "Дружбата си е дружба, но нашето евроатлантическо партньорство е незаобиколим фактор" подчерта премиерът.

В петък прокуратурата обяви, че са задържани настоящи и бивши военни, както и жена с българско и руско гражданство. Групата е предоставяла на служител в руското посолство секретна информация от военен и високотехнологичен характер.

Те са действали като част от престъпна група за шпионаж, чийто лидер е „бивш ръководен кадър на служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната. Събирали са и информация за модернизацията на армията, като сред тях са и двама служители на Министерството на отбраната.

В петък от посолството на Русия реагираха с изявление на своята Фейсбуск страница.

"В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна", коментира от руското посолство в България.

От дипломатическата мисия отбелязват, че разследването все още не е приключило и изразяват увереност, че „до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени“.

Това не е първи случай за разкрит шпионаж срещу българската армия, извършван в интерес на Русия. Последният подобен случай е от края на декември 2020 г., когато България изгони военния аташе на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG