Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За жълти стотинки". Бивши и настоящи военни са арестувани за шпионаж в полза на Русия


Военно-апелативният прокурор Елин Алексов, говорителката Сийка Милева и главният прокурор Иван Гешев
Военно-апелативният прокурор Елин Алексов, говорителката Сийка Милева и главният прокурор Иван Гешев

Общо шестима души са задържани и обвинени за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Те са действали като част от престъпна група за шпионаж, чийто лидер е „бивш ръководен кадър на служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната, който условно ще наречем резидент“, съобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева в петък.

Министерството на отбраната (МО) потвърди официално, че има задържани двама военнослужещи по такива подозрения.

Министерството на външните работи приветства акцията по разкриване на "поредния случай на събиране на информация, представляваща държавна тайна, в полза на Руската федерация".

Разследването е от особено значение за сигурността на България, ЕС, НАТО и САЩ.
Иван Гешев

„Разследването е от особено значение за сигурността на България, ЕС, НАТО и САЩ. Няма друг такъв случай след 1944 г.“, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Акцията по задържането на заподозрените е започнала в четвъртък на няколко места в София, включително и чрез случайни проверки от полицейски екипи на излизащите от столицата коли по магистрала „Тракия“.

Разследващите уточниха, че тези действия са се наложили заради опит на един от предполагаемите участници в шпионската група да избяга. В крайна сметка той е бил арестуван в района на посолството на Русия в София, каза Милева.

„Започнали сме да забравяме да обичаме родината, че сме българофили, че защитаваме националния си интерес и да не го продаваме за жълти стотинки“, каза главният прокурор Иван Гешев по време на специален брифинг в Съдебната палата в петък на обяд.

Русия видя "пореден" опит за демонизирането ѝ

Няколко часа по-късно от руското посолство в София публикуваха своя официална позиция във фейсбук, според която „в условията на усложняване на международната обстановка са очевидни „непрестанни“ опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна“.

От дипломатическата мисия отбелязват, че разследването все още не е приключило и изразяват увереност, че „до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени“.

„Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство“, завършва позицията на посолството.

Лидерът на групата е учил в "школа към ГРУ"

Говорителката на Гешев каза още, че въпросният „резидент“ начело на шпионската група е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Това е руското военно разузнаване.

Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба „Военно разузнаване“.

Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. Сийка Милева каза още, че в групата е участвала и съпругата на „резидента“, която има руско и българско гражданство.

„Същата се е ползвала с доверието на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Руската федерация като е предавала информация и парични средства“, каза говорителката на главния прокурор.

Пред медиите бяха възпроизведени записи от специални разузнавателни средства от разговор между т.нар. „резидент“ и съпругата му, в който се чува обсъждане дали възнагражденията за информация да се дават в лева или във валута.

Прожектираните пред медиите кадри са публикувани в канала на прокуратурата в YouTube.

След това пред журналистите бяха прожектирани и кадри от охранителните камери в обменни бюра, на които се виждат неизвестни мъже да броят долари. По думите на Милева става въпрос за пари, обменяни от жената на „резидента“.

Арестувани са бивши и настоящи военни

Единият от останалите участници в предполагаемата шпионска група е ръководен кадър от МО, занимавал се с планиране и бюджет на ведомството. Друг от тях работи във военното разузнаване, където е изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, включително и от Русия. Третият участник също е от военното разузнаване, който е бил изпращан на мисия с контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на военното разузнаване – работил е в миналото като секретар, военно аташе и аташе по отбрана в чужбина, а и като директор на класифицираната регистратура в Народното събрание.

Разследващите разказаха, че лидерът на групата се е срещал с вербуваните от него шпиони на публични места, ресторанти, в колата му, дори на спортни събития. Срещите са били уговаряни предварително като са планирани и резервни дати и места за провеждането им.

Военно-апелативният прокурор Елин Алексов обясни, че групата е действала дълго време, както и че задържаните ще бъдат обвинени в престъпления срещу републиката. По думите му заподозрените са събирали технологични и военни тайни и така сериозно са увредили държавния интерес.

Свободна Европа отправи запитване за официален коментар до посолството на Руската федерация в София по повод огласената от прокуратурата информация, но все още отговор оттам няма.

Това не е първи случай за разкрит шпионаж срещу българската армия, извършван в интерес на Русия. В края на декември 2020 г. България изгони военния аташе на Русия в София заради извършване на шпионска дейност. В отговор Москва изгони асистент към военния аташе на България в Русия.

През септември 2020 г. двама служители на руското посолство в България бяха уличени в шпионаж. Те са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

В началото на 2020 г. от София бяха изгонени двама руски дипломати, защото са извършвали разузнавателна дейност в областта на изборите и енергетиката.

В края на октомври 2019 г. българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство. През септември 2019 г. бившият депутат от БСП Николай Малинов беше обвинен като руски шпионин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG