Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изгони дипломат от българското посолство в Москва


Български дипломат от посолството на страната в Москва е обявен за персона нон грата и трябва да напусне Русия до 72 часа, съобщи Министерството на външните работи.

Според руската агенция ТАСС става въпрос за подполковник Митко Борисов, който изпълнява ролята на асистент на военното аташе в българското посолство.

В понеделник посланик Атанас Кръстин е бил привикан в руското външно министерство, където му е била връчена нота.

Действието на руските власти е реципрочна мярка, след като на 18 декември София обяви военен, военновъздушен и военноморски аташе за персона нон грата заради данни, че той е извършвал шпионска дейност. Тази длъжност се заемаше от полк. Василий Сазанович.

Тогава Специализираната прокуратурата отделно информира, че е образувано досъдебно производство по сигнал на Държавната агенция "Национална сигурност" за престъпление срещу България. Дипломатът е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето ѝ на чужда държава или чужда организация

Целта е била тази информация да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва.

Посолството на Русия в България нарече експулсирането "безоснователно" и предупреди за реципрочни мерки.

През септември тази година двама служители на руското посолство в България бяха уличени в шпионаж.

Те са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

В началото на 2020 г. от България бяха изгонени други двама дипломати. Имената им не станаха известни, но беше огласено, че един от тях е търсил информация за технологията на изборния процес в страната, а другият е развивал разузнавателна дейност в сферата на енергетиката.

В края на октомври, миналата година пък българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство и каза, че той е извършвал дейността си от септември 2018 г. в продължение на близо година. Обвинението посочи, че този гражданин на Руската федерация „е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“.

През септември миналата година бившият депутат от БСП Николай Малинов беше обвинен като руски шпионин. Според огласената тогава информация Малинов е събирал данни и ги е предавал на две организации - на Общество "Двуглав орел" и на Руския институт за стратегически изследвания. В тази връзка ДАНС наложи 10-годишна забрана за влизане в България на бившия директор на института Леонид Решетников и на свързания с него бизснесмен Константин Малофеев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG