Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция, предаде Ройтерс. Конвенцията е инициатива на Съвета на Европа за правата на жените, който цели да ги защити от насилие.

Решението за оттеглянето на Анкара беше публикувано в официалния държавен вестник в събота сутринта, въпреки призивите на правозащитниците, които виждат в конвенцията ключ за борбата с нарастващото домашно насилие.

„Гаранцията за правата на жените са в действащите закони. Нашата съдебна система е достатъчно динамична и достатъчно силна, за да приложи нови разпоредби, ако е необходимо “, съобщи в Туитър министърът на семейството, труда и социалната политика Зехра Зумрут, но не посочи ясна причина за оттеглянето.

Турция, която подписа конвенцията през 2011 г., отбеляза нарастване на убийствата на жени миналата година. Много консерватори в страната са враждебно настроени към принципа за равенство на половете, застъпен в документа, и атакуват конвенцията с довода, че тя насърчава хомосексуалността.

В Турция няма официална статистика за убийствата на жени. По данни на Световната здравна организация 38 процента от жените в страната са обект на насилие от партньора си, докато в Европа жените обект на насилие са средно 25 процента.

Основана през 2011 г. по инициатива на Съвета на Европа, Истанбулската конвенция има за цел предотвратяване, съдебно преследване и премахване на домашното насилие и насилието над жени.

Турция не е първата държава, която се отказва от конвенцията. Шест държави членки на ЕС също не са я ратифицирали, включително Унгария, Словакия, Полша, и България.

София се отказа да ратифицира документа, след като ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол", макар че конвенцията споменава само "мъже" и "жени" и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство. Тезите не бяха оспорени от ГЕРБ. Конституционният съд реши, че документът противоречи на основния закон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG