Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция, предаде Ройтерс. Конвенцията е инициатива на Съвета на Европа за правата на жените, който цели да ги защити от насилие.

Решението за оттеглянето на Анкара беше публикувано в официалния държавен вестник в събота сутринта, въпреки призивите на правозащитниците, които виждат в конвенцията ключ за борбата с нарастващото домашно насилие.

„Гаранцията за правата на жените са в действащите закони. Нашата съдебна система е достатъчно динамична и достатъчно силна, за да приложи нови разпоредби, ако е необходимо “, съобщи в Туитър министърът на семейството, труда и социалната политика Зехра Зумрут, но не посочи ясна причина за оттеглянето.

Турция, която подписа конвенцията през 2011 г., отбеляза нарастване на убийствата на жени миналата година. Много консерватори в страната са враждебно настроени към принципа за равенство на половете, застъпен в документа, и атакуват конвенцията с довода, че тя насърчава хомосексуалността.

В Турция няма официална статистика за убийствата на жени. По данни на Световната здравна организация 38 процента от жените в страната са обект на насилие от партньора си, докато в Европа жените обект на насилие са средно 25 процента.

Основана през 2011 г. по инициатива на Съвета на Европа, Истанбулската конвенция има за цел предотвратяване, съдебно преследване и премахване на домашното насилие и насилието над жени.

Турция не е първата държава, която се отказва от конвенцията. Шест държави членки на ЕС също не са я ратифицирали, включително Унгария, Словакия, Полша, и България.

София се отказа да ратифицира документа, след като ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол", макар че конвенцията споменава само "мъже" и "жени" и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство. Тезите не бяха оспорени от ГЕРБ. Конституционният съд реши, че документът противоречи на основния закон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG