Връзки за достъпност

Извънредни новини

Затварянето може да продължи повече от 10 дни. Местата в болниците в София са пред изчерпване


Срокът на въведените противоепидемични мерки в България може да бъде удължен. Това каза пред БНР главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен", каза той.

От понеделник влизат в сила по-строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това се налага заради значителното увеличение на броя на новите случаи.

"Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите", каза доц. Кунчев.

По думите му в България все още не е установен случай на южноафриканския вариант на коронавируса, макар че в Европа и на Балканите вече го има. В различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант на COVID-19.

Кунчев съобщи още, че се очакват над 580 хиляди дози ваксини през април и още повече през май.

Междувременно шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев предупреди, че ако натискът върху болниците в София продължи, те “ще се изчерпят”.

“Към вчерашна дата заетостта на столичните болници е над 80%, болниците са пълни, някъде няма вече свободни легла и не могат да приемат”, каза Пенчев пред БНТ.

По данни на Съюза на българските учители около 1200 са учителите в България в момента са болни или карантинирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG