Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Корона бунтовници“. Хиляди протестираха срещу ограничителните мерки в Европа


Третата вълна от коронавирус, която засегна Европа, принуди много държави да въведат допълнителни противоепидемични мерки. Това обаче доведе и до недоволство.

В няколко европейски държави хиляди излязоха на протести против ограниченията. На места се стигна до сблъсъци с полицията.

Между 15 и 20 хиляди протестиращи в германския град Касел издигнаха плакати с надписи „Сложете край на локдауна“ и „Корона бунтовници“, предеда БНР.

Протестът беше организиран и от крайнолеви, и от крайнодесни, сред които и вярващи в конспиративни теории. Полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрацията.

Хиляди излязоха на протест в Лондон. Tам надписите на плакатите също съдържаха конспиративни теории. „Спрете да разрушавате живота на нашите деца“ и „Фалшива пандемия“, гласяха някои от тях. 36 души бяха арестувани, повечето от тях заради нарушения на ограниченията.

В австрийската столица Виена се събраха около 100 души. Те бяха разпръснати от полицията. 8 бяха арестувани при опит да атакуват заграждения.

Протести срещу ограниченията имаше и в Хърватия. Няколко хиляди души се включиха в демонстрации в пет града - Загреб, Сплит, Шибеник, Осиек и Дубровник.

Искането им беше да бъде премахнато задължителното носене на маски. Участниците носеха плакати с надписи „Фармакомафията храни политическия елит“, „Стоп на налагането на ваксини и диктатурата на щаба“, „Пробни ваксини, не, благодарим“.

В България вчера също имаше демонстрация - собственици на хотели и ресторанти в Русе протестираха срещу затварянето като ограничителна мярка срещу разпространението на коронавируса. В сряда в Русе отново ще има протест, към който ще се присъединят собствениците на танцови школи и фитнес зали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG