Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Толкова дълго, колкото трябва". Посланикът на Русия в САЩ се прибра в Москва за консултации


 Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов
Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов се върна в Москва, където беше повикан за спешни консултации. Това се случи след напрежението, предизвикано от изказване на президента Джо Байдън, че неговият колега Владимир Путин “е убиец”.

Коментарът от страна на американския президент беше направен по време на телевизионно интервю по-рано през седмицата. На въпрос дали смята, че руският президент е убиц, Байдън отговори утвърдително. Той каза още, че Путин ще „си плати“ за руската намеса в изборите в САЩ.

Байдън направи коментара си след като разузнаването на САЩ огласи доклад, според който Путин е упълномощил операции по дезинформация по време на президентската надпревара между Байдън и предшественика му Доналд Тръмп. Целта на тези операции е била „да очернят кандидатурата на президента Байдън и Демократическата партия”.

Кремъл отхвърли тези обвинения и ги нарече “напълно безпочвени”.

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов кацна на московското летище “Шереметиево” рано сутринта в неделя, предадоха руските информационни агенции.

Преди да отлети от Ню Йорк, той каза пред медиите, че ще остане в Москва “толкова дълго, колкото трябва”.

"Руската страна винаги е подчертавала, че сме заинтересовани за развитието на руско-американските връзки до степента, в която са нашите американски колеги”, каза Антонов, цитиран от ТАСС.

Москва рядко извиква за спешни консултации своите посланици. Последният такъв случай е от 1998 г. по време на бомбардировките над Ирак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG