Връзки за достъпност

Извънредни новини

Chipirai.me. Как да проверим къде има ваксини през нов сайт, направен за 10 часа


Програмистът с псевдоним Фейса ползва единствено социалната мрежа Туитър.
Програмистът с псевдоним Фейса ползва единствено социалната мрежа Туитър.

Видял е, че нещо не работи и просто го е направил да работи. Така за два дни е свършил работата на цяло правителство.

Той е Фейса и настоява да го наричаме само така - с псевдонима му от Туитър. Той създаде интернет страница, на която се вижда къде има свободни часове за ваксиниране.

Първи опит по обявения ред

В началото на март Фейса опитва да регистрира себе си и жена си за ваксинация срещу коронавирус. Отваря електронния регистър на министерството на здравеопазването и въвежда личните си данни. Още тук обаче започва да се сблъсква с проблеми.

"При първия опит ми излизаше, че има места, но всеки път ми даваше грешка при опит да се запиша и ме връщаше назад, за да "опитам отново", разказва той в интервю за Свободна Европа.

Фейса прави 30 опита, но не успява. Системата постоянно прави грешки и го изхвърля. На следващия ден той опитва отново. Този път се сблъсква с различен проблем. Не може да намери свободни часове в нито един ваксинационен център в столицата.

Как работи държавният регистър

Електронният регистър за имунизация срещу COVID-19 е така направен, че потребителят трябва първо да избере предпочитано място за ваксинация и чак след това може да разбере дали там има свободни часове в рамките на следващите 21 дни.

Ако няма, желаещият се връща назад и избира друг център и така, докато не попадне на място, в което има останали часове.

В София има над 60 места, където се поставя ваксина. Това включва болници, поликлиники, ДКЦ, РЗИ и други.

"Трябваше за всеки център, за всеки ден, да избираш от меню и всичко става много тромаво", казва Фейса.

Електронният регистър за записване за поставяне на ваксина заработи на 4 март 2021 г. и е създаден от държавната компания "Информационно обслужване". От пресцентъра ѝ казаха, че системата е разработена по поръчка на Министерството на здравеопазването, за да направи по-ефективна кампанията за ваксиниране на национално ниво.

Софтуерната разработка е отнела приблизително 3 седмици. Регистърът беше спрян на 13 март заедно с временното прекъсване на имунизирането с ваксината на AstraZeneca, а на 19 март заработи отново.

"Часове безумно цъкане"

След като прекарва много време да търси свободни часове в различни ваксинационни центрове, Фейса решава да разбере дали няма по-ефективен начин за това. Той е програмист по образование и професия. Макар да не се занимава с приложения в уеб среда, решава да разгледа програмния код на регистъра на МЗ и да види как работи. Това е публично достъпна информация.

"След десетина минути и няколко реда на Python (език за програмиране) бях успял да извлека информацията за София и да видя, че свободни часове няма. Спестих си часове безумно цъкане", казва той.

В големи градове като София "напливът е много голям и всички часове се запълват бързо”, потвърдиха в средата на март от здравното министерство за Свободна Европа.

Фейса предполага, че много хора се сблъскват със същия проблем и решава да направи сайт, на който по леснодостъпен начин и други хора да могат да видят къде и дали в техния град или в околните населени места има свободни часове за ваксинация срещу коронавирус.

За "не повече от 10 часа в рамките на 2 дни" програмистът прави интернет страница, която изпълнява тази функция. Той използва информацията от държавния ваксинационен регистър.

chipirai.me

Визуално сайтът не е нищо особено, даже е "изключително грозен" според Фейса, за което той иска да се извини на потребителите. На шега го кръщава "Чипирай ме" (Chipirai.me).

Името препраща към една конспиративна теория, популярна в социалните мрежи. Според нея с ваксините се инжектират и чипове, разработени от Бил Гейтс, с които той да следи действията на имунизираните. Теорията предизвика много подигравки.

Идеята на Фейса е много проста. Потребителят попада първо на списък с всички градове в България, където има ваксинационни центрове. Избира си един и вижда всички места, където се поставят ваксини, подредени по азбучен ред. Под всяко има таблица с квадратчета с 20-минутни периоди, оцветени в 6 различни цвята – зелените са свободни, а тъмно червените – заети.

Скрийншот от сайта Chipirai.me
Скрийншот от сайта Chipirai.me

Така желаещият да се ваксинира може бързо да премине през всички центрове в града си, да види къде има свободни места и да се върне на сайта на държавния регистър. Този път обаче знае точно в кой ваксинационен център от менюто има останали часове, директно може да си го избере и да си запази удобен час.

Chipirai.me обновява информацията си на всеки 30 минути, което го прави много актуален. Друго удобство е, че може да ориентира хората от градове с препълнени графици към близки населени места със свободни часове.

Защо не беше направено от държавата

На 19 март, когато електронният регистър отново заработи, Фейса веднага обнови и своя сайт. За инициативата си той получава много положителни реакции и благодарности в социалните мрежи от хора, които са успели да се регистрират, ползвайки Chipirai.me, след като преди това са се били отказали.

За програмиста разработката на сайта струва само малко време и "няколко евро за домейна". "Поддръжката е почти нулева, защото всичко е автоматизирано", допълва той.

Фейса пояснява, че това, което е направил не е никак сложно, а за служител в "Информационно обслужване" би било даже "по-лесно" за добавяне като функция на вече съществуващия сайт.

От "Информационно обслужване" казват, че са запознати със сайта Chipirai.me и неговата функционалност. Поясняват, че данните се извличат от държавния регистър за ваксинация през същия програмен интерфейс, който се използва и от самата система. Те приветстват инициативата на Фейса и това, че е намерил начин да улесни желаещите да се имунизират.

"Радваме се, че някой е успял да разработи функционалност, която допълва нашата система и предоставя допълнително удобство на потребителите", казват от пресцентъра на компанията в отговор на въпроси от Свободна Европа.

Защо тяхната система обаче не дава тази възможност на потребителя? Според ИО електронният регистър е бил разработен с други цел и подход.

"Системата беше разработена, за да отговори на строго дефиниран потребителски процес, а именно – попълване на личните данни, избор на удобен ваксинационен център и накрая избор на удобен час за ваксинацията в съответния ваксинационен център. Това, което описвате, е различен потребителски процес, който поставя на първо място намирането на свободен час, без значение къде е ваксинационният център", казват те.

Така вече с помощта на двата сайта – Chipirai.me и His.bg всеки желаещ да се ваксинира в страната може по-бързо и лесно да се регистрира.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG