Връзки за достъпност

Извънредни новини

Валутата от университетската печатница не е реквизит според експерт от БНБ


Част от иззетите миналата седмица от ГДБОП 100-доларови банкноти и матриците за отпечатването им

Фалшивите банкноти с общ номинал от 4 млн. долара и 3.6 млн. евро, които МВР и прокуратурата обявиха миналата седмица, че са произведени от печатница в софийското Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, не са „реквизитни пари“.

Такова е основното заключение на техническа експертиза по случая, изготвена от експерт в Българската народна банка (БНБ). То беше разпространено в понеделник от пресцентъра на държавното обвинение с уточнението, че това става с разрешение на наблюдаващия прокурор по делото.

За отпечатването и държането на фалшивата валута бяха обвинени печатарят Илия Ненов и Даниела Андонова, които обаче впоследствие бяха освободени от Софийския градски съд (СГС) с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

По време на въпросното заседание защитата на двамата обвиняеми допусна, че в случая не става въпрос за фалшификати, които да бъдат пуснати в обръщение, а за реквизит за партита като сватби и кръщенета, например. Съдът пък посочи в мотивите си за освобождаването на двамата, че няма доказателства, които да сочат, че намерените банкноти имат „характеристиките на подправени парични знаци“ по смисъла на Наказателния кодекс.

Според експертизата на вещото лице от БНБ, цитирана от прокуратурата за пръв път в понеделник, обаче тези пари не са реквизитни, тъй като нарушават изискванията за производство на такива.

„Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери, ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента – нишка и воден знак“, заявява прокуратурата.

Според съобщението в процеса на изследване на иззетите банкноти „БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества“. Кое е другото разследване обаче не се уточнява.

От държавното обвинение припомнят, че по случая са работили и представители на американската служба „Сикрет сървиз“, „в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута“.

В момента обвиняемите по случая Илия Ненов и Даниела Андонова са на свобода, но определението на СГС за освобождаването им от ареста не е окончателно и подлежи на протест от пркуратурата пред Софийския апелативен съд.

По повод опровержение от ВТУ „Тодор Каблешков“, че Ненов не е работил като печатар по трудов договор към университета, а към частна фирма, разследващите допълват, че висшето училище е едноличен собственик на капитала на това дружество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG