Връзки за достъпност

Извънредни новини

Западът санкционира Китай заради уйгурите. Пекин отговори с мерки срещу евродепутати и политици


Уйгурски жени влизат в открит базар
Уйгурски жени влизат в открит базар

Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания наложиха санкции на Китай заради нарушаването на правата на уйгурите, съобщи Ройтерс. Китай отговори като включи 10 европейски политици в черен списък, сред които е и българският евродепутат Илхан Кючук.

Мерките на ЕС са насочени срещу четирима китайски държавни служители, на които ще бъде забранено да влизат в държавите от блока. Един от тях е наказан и с блокиране на имуществото му под юрисдикцията на ЕС. Според държавите от ЕС санкционираните държавни служители са отговорни за „сериозни нарушения на човешките права“ на представители на уйгурското малцинство.

САЩ, Канада и Великобритания също съобщиха по-късно, че ще санкционират четирима държавни служители. Наказанията ще бъдат забрана за влизане на територията им и блокиране на имуществото.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в изявление, че "единният трансатлантически отговор изпраща категоричен сигнал за тези, които нарушават човешките права" и посочи, че Вашингтон ще предприеме "следващи действия заедно с партньорите си".

Министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб каза, че санкциите са част от "интензивна дипломация" с цел да се окаже натиск върху Пекин да прекрати нарушенията на човешките права.

Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в западния район Синдзян. Пекин нарича тези лагери центрове за превъзпитание и обучение и оправдава съществуването им с борбата срещу екстремизма и тероризма.

Сред санкционираните от ЕС е директорът на Бюрото по обществена сигурност на Синдзян Чън Мингуо. Според официалните мотиви за включването му в черния списък, той е отговорен за „произволни арести и унизително отношение към уйгурите и хората от други мюсюлмански малцинства, както и систематични нарушения на тяхната свобода на религията и вярванията“. Другите санкционирани са бившият управител на Синцзян Чжу Хайлун и двама представители на регионалния клон на Китайската комунистическа партия.

Това са първите санкции, които ЕС налага на Китай след 1989 г. Тогава блокът наложи оръжейно ембарго на Пекин след смазването на протестите на площад „Тянанмън“.

Решението за налагането на санкциите е взето от външните министри на държавите от ЕС с единодушие, но първият дипломат на Унгария Петер Сиярто ги е определил като „вредни“ и „безсмислени“, съобщи Ройтерс.

Китай отговори на европейските санкции, като забрани на 10 европейски политици и семействата им да влизат на територията на държавата. Санкционирани са петима евродепутати, сред които българинът Илхан Кючук („Обнови Европа“/ДПС). В черния списък на Китай влизат още политици от Нидерландия, Белгия, Литва и двама учени, съобщи Ройтерс.

Според изявление на китайското външно министерство санкционираните „сериозно нарушават суверенитета и интересите на Китай и разпространяват лъжи и дезинформация“. На санкционираните и семействата им е забранено да влизат в Китай, Хонконг и Макао.

Пекин наложи санкции и на подкомисията по правата на човека на Европейския парламент, Комисията по политика и сигурност на Съвета на ЕС, в която участват представителите на държавите членки на ЕС, както и на две академични организации - германския Институт за китайски изследвания „Меркатор“ и датска демократична организация.

Илхан Кючук е един от инициаторите за присъждане през 2019 г. на наградата „Сахаров” на Европейския парламент на уйгурския правозащитник Илхам Тохти. Българският евродепутат се изказа в негова защита в пленарната зала на ЕП в Страсбург на 19 декември 2019 г., когато увери, че изявлението му не е против Китай или китайското правителство, пише „Сега”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG