Връзки за достъпност

Извънредни новини

На 87-годишна възраст почина Татяна Лолова


Татяна Лолова
Татяна Лолова

На 87-годишна възраст почина една от най-големите актриси в българските кино и театър – Татяна Лолова.

"Сбогом, Таня! Сърцата ни са на парчета", написаха във Фейсбук от Съюза на артистите в България.

Лолова е починала в “Пирогов” след тежко боледуване, минути след 21 часа в понеделник вечерта (22 март). От болницата уточняват, че първоначално актрисата е приета с диагноза коронавирус на 6 март. Инфекцията е преодоляна бързо, но настъпили усложнения от съдовомозъчна болест са причинили смъртта й.

Лолова е родена на 10 февруари 1934 година в София. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Сърчаджиев през 1955 г.

Лолова е известна с комедийните си роли в българските театър и кино. Участвала е в над 45 филма.

През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Лолова е носителка на редица награди, сред които българската театрална награда “Аскеер”. Отличена е с ордените “Кирил и Методий” и “Стара планина”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG