Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нетаняху води на изборите в Израел, но няма да има мнозинство


Бенямин Нетаняху

Партията на Бенямин Нетаняху „Ликуд“ води на изборите за парламент в Израел, сочат предварителните резултати, цитирани от информационните агенции. Формацията и партньорите ѝ обаче нямат мнозинство и ще трябва да преговарят за съставяне на коалиция, за да управляват.

Това беше четвъртият вот за парламент през последните две години и липсата на победител, който да има мнозинство в 120-местния парламент, може да доведе до дълги преговори за съставяне на правителство и нов период на политическа криза.

Резултатите от екзитполовете на трите най-големи телевизии сочат, че партията на Бенямин Нетаняху „Ликуд“ и партньорите ѝ ще получат 53 или 54 места в 120-местния парламент.

Нетаняху обяви победа на проведените във вторник избори въпреки неясните резултати. Във Фейсбук Нетаняху написа, че израелците са дали „голяма победа на десницата и на „Ликуд“ под моето водачество“.

Нетаняху управлява вече от 12 години. В края на 2019 г. прокуратурата в Израел го обвини за корупция. Той беше обвинен за три престъпления: приемане на подкуп, измама и злоупотреба с доверие, а делото срещу него предстои.

Екзитполовете предвиждат, че опозиционните партии ще получат 59 места в парламента.

Партията „Ямина“ на Нафтали Бенет ще бъде балансьор между подкрепящите Нетаняху и опозицията със 7 или 8 места в парламента. И двата блока ще трябва да търсят коалиция с националистическата формация на Бенет, за да си осигурят мнозинство от поне 61 депутати в парламента и да съставят правителство.

Централната избирателна комисия на Израел съобщи, че окончателните резултати не се очакват преди петък, защото в сряда ще започне преброяването на гласовете по пощата.

Последните три вота за парламент доведоха до трудни преговори за съставяне на коалиция. Четвъртите избори бяха проведени седмици преди началото на делото срещу Нетаняху по обвинения в корупция. Ако след тях не бъде съставено правителство, може да се стигне до безпрецедентен пети вот за парламент в рамките на две години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG