Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна наложи санкции на руски медии и държавни служители


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Украйна санкционира десетки руски държавни служители, фирми и медии, съобщиха световните агенции. Мерките предвиждат забрана за влизане в Украйна за 26 руски граждани и забрана за дейност на територията на страната на 81 компании. Имуществото на санкционираните хора и фирми под юрисдикцията на Киев е блокирано.

Сред санкционираните са и руски държавни медии или издания, които са контролирани от близки до Кремъл бизнесмени. Сред медиите в черния списък са RT (Russia Today), агенция ТАСС, Gazeta.ru и Lenta.ru. Мерките срещу тях включват забрана за използване на телекомуникационни услуги в Украйна.

Сред санкционираните фирми попадат също застрахователни фирми и компании, които имат дейност в окупирания от Русия полуостров Крим.

Сред санкционираните държавни служители са работещи във вътрешното министерство на Русия, хора от службите за сигурност и депутати. В черния списък попадат и евродепутати от Франция, които са посетили окупирания полуостров Крим без разрешение от властите в Киев миналата година.

Новите санкции са поредните, които Украйна обяви срещу руски държавни служители и компании след анексирането на полуостров Крим. Те бяха наложени с указ на президента Володимир Зеленски след решение на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна.

Русия анексира Крим през март 2014 г. като изпрати армейски части и организира референдум, който повече от 100 държави по света смятат за нелегитимен. Това се случи след като проруският президент на Украйна Виктор Янукович беше свален от протести.

Оттогава Москва подкрепя сепаратистите в източните региони Донецк и Луганск. Конфликтът между тях и украинските въоръжени сили взе повече от 13 000 жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG