Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия отмени затварянето заради коронавируса за Великден


Ангела Меркел
Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел отмени решението за налагане на строги противоепидемични мерки по време на великденските празници около 4 април, съобщи Ройтерс.

Това се случи след остри критики срещу плана на германските власти за въвеждане на локдаун между 1 и 5 април, когато католиците празнуват Великден.

Планът на властите предвиждаше по време на празниците всички магазини да бъдат затворени, а само тези, продаващи хранителни стоки, да могат да отворят в събота, 3 април. Освен това беше обявено ограничение за домашните събирания, които да включват не повече от 5 души от две домакинства.

В сряда Ангела Меркел отмени решението за налагането на строги мерки около католическия празник и определи плана като „грешка“.

„Идеята за Великденски локдаун беше измислена с най-добри намерения“, каза тя на брифинг. „Спешно трябва да спрем и обърнем хода на третата вълна на пандемията.“

По думите на канцлерката обаче планът е бил прибързан и не може да бъде изпълнен за толкова кратко време. Тя се извини за несигурността, която е създало обявяването и след това отменянето на мерките у германците. „Тази грешка е изцяло моя“, каза тя.

Германия започна предпазливо да отменя някои от ограниченията през март. Но разпространението на по-заразни варианти на вируса доведе до скок на инфекциите, което породи опасения, че болниците ще бъдат скоро претоварени, ако не бъдат взети нови мерки.

В началото на седмицата властите решиха да удължат срока на вече действащите строги противоепидемични мерки до 18 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG