Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия и Австрия удължават строгите мерки срещу коронавируса


Канцлерката на Германия Ангела Меркел
Канцлерката на Германия Ангела Меркел

Германия удължава сегашните строги мерки за борба с коронавируса до 18 април и призовава гражданите да останат по домовете си за пет дни по време на великденските празници около 4 април. Това заяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

В преговори, продължили до късно в нощта срещу вторник, Меркел убеди лидерите на 16-те провинции да се откажат от плановете за постепенно отваряне на икономиката, за каквото беше постигнато споразумение по-рано този месец. Причината е резкият скок в броя на инфекциите с коронавирус.

"Сега сме в много сериозна ситуация", каза тя пред журналисти и добави, че Германия е в надпревара с времето да ваксинира населението си срещу коронавируса.

В периода от 1 до 5 април ще бъдат затворени всички магазини, а само тези, продаващи хранителни стоки, ще имат право да отворят в събота, 3 април, предаде ДПА.

Германия започна предпазливо да отменя някои от ограниченията през март. Но разпространението на по-заразни варианти на вируса доведе до скок на инфекциите, което породи опасения, че болниците ще бъдат скоро претоварени, ако не бъдат взети нови мерки.

Институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох" съобщи в понеделник, че седемдневната заболеваемост на 100 000 души е 107, което е над прага от 100 души, при който интензивните отделения ще започнат да остават без свободни легла. Преди частичното разхлабване на мерките броят на заразените в Германия бе 76 на 100 000 души.

На този фон правителството в Австрия отложи облекчаването на противоепидемичните мерки, което трябваше да стане в края на тази седмица, предаде Ройтерс.

Ограниченията остават до Великден, когато ще могат да отварят театри и заведения в различните провинции. А поетапното отваряне ще зависи от епидемичната обстановка след празниците.

Властите в страната обявиха, че въпреки активната ваксинация - до лятото 5 милиона души трябва да получат първа доза от ваксините, броят на новозаразените остава висок, особено в източните провинции.

За всички тях е предвидена възможност за свикване на консултации между съответната провинция и министерството на здравеопазването за допълнителни ограничения в случай, че броят на новозаразените за седмица се увеличи до 400 на 100 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG