Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов обрат: Борисов разпореди по-леките мерки за големи магазини да бъдат отменени


Борисов не се появи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък, но по-късно отмени заповедта на икономическия си министър
Борисов не се появи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък, но по-късно отмени заповедта на икономическия си министър

Само няколко часа, след като икономическият министър Лъчезар Борисов обяви в четвъртък, че въвежда по-леки мерки за големи магазини за нехранителни стоки, които ограничат площта си до под 300 кв.м, последва нов обрат. Премиерът Бойко Борисов е разпоредил тази заповед да бъде отменена, съобщи в четвъртък вечерта здравното министерство.

Така в сила остава общото ограничение, че търговски обекти с площ над 300 кв.м трябва да бъдат затворени до края на март. Дали магазините, които заобикалят мярката, преграждайки част от площта си и изнасяйки стоки или обслужване на клиенти, ще бъдат глобявани, в съобщението не се уточнява.

„Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021 г. до 31.03.2021 г.“, допълват единствено от пресцентъра на здравното министерство.

Отменената заповед на Лъчезар Борисов предвиждаше отпадане на забраната за работа на големите магазини в търговските центрове, за които има директен достъп от улицата; тези с търговска площ над 300 кв. метра, които я намалят; както и обектите, които извършват търговска дейност на открито.

„Обособяването може да стане с преградни стени, ленти, щандове и други начини, по които не позволяват достъпа на клиенти извън обособената площ“, поясни по-рано икономическият министър с уточнението, че е съгласувал този вариант със здравния си колега Костадин Ангелов.

"Нямаме недостиг на медицински персонал"

По време на редовни си брифинг здравните власти изразиха мнение, че системата удържа на по-големия натиск и ще се справи. Министър Ангелов съобщи, че в момента са заети 69% от леглата за неусложнени пациенти и 70% от интензивните легла.

„Тази трета вълна е по-различна със следното нещо – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинацията, не се разболяват и не боледуват. Именно с това ние осигурихме възможността в третата вълна в момента да нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения“, коментира той.

По думите му сега има около 1100 активни случая на коронавирус сред медицински персонал. От тях повечето се лекуват вкъщи, 146 са в болници, от които 13 са в интензивни отделения.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че за последната седмица нарастването в заразените на 100 000 души е с 23%.

„Надминахме върха си от 23 ноември 2020 г. още онзи ден, тогава върхът бе на 667 на 100 000, сега сме на 679 на 100 000“, добави той с уточнението, че нарастването на заболеваемостта за последната седмица е 23%, а за 14 дни назад е 73%.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията на 14-дневна база България е на шесто място по заболеваемост със 661 души на 100 000 население и втора на Балканите, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Данните от последното денонощие

Междувременно броят на хората, настанени в болници с коронавирусни инфекции, достигна през последното денонощие 9125 спрямо 8927 души предния ден. От тях 743-ма се намират в интензивни отделения, става ясно от актуалните данни в Единния информационен портал.

Новите случаи на заразени са 4375, което е с 476 по-малко от предния ден, когато беше регистриран нов пик от началото на епидемията в страната – 4851. През последните 24 часа обаче са отчетени повече положителни проби – 25.4% от направените изследвания са засекли COVID-19.

Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията преди година достигна 317 116. От тях активни в момента са 62 392 случая. През последното денонощие са починали 106 пациенти, с които общият брой на жертвите в страната вече е 12 413 души. Излекувани са 2709 или общо 242 311 души.

Най-много нови случаи традиционно има в София – 1105, следва област Пловдив с 367. Сериозна остава ситуацията в Бургаска област, която първа премина заболеваемост от над 900 случая с коронавирус на 100 000 души население. Там новите случаи са 364. Преди ден в града беше въведен вечерен час за децата и задължително носене на маски на открито.

Областите Варна и Плевен са следващите най-засегнати със съответно 362 и 139 нови случая на коронавирус през последните 24 часа. Най-малко новозаразени има в областите Видин (17), Търговище (48) и Смолян (49).

През изминалото денонощие са поставени 12 504 дози от ваксините срещу коронавирус. Така общо от началото на кампанията през декември миналата година ваксинираните вече са 401 309, от които втора доза са получили 79 977 души.

В момента в България за трети път действат национални ограничителни мерки като са спрени присъствените занимания в детски градини и училища и не работят ресторанти, кафенета, нощни клубове, барове, дискотеки, театри, кина, молове и т.н. Първоначалният срок на това затваряне е до края на март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG