Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея изстреля първа балистична ракета от началото на мандата на Байдън


Северна Корея изстреля първата си тестова балистична ракета, откакто в САЩ властта беше поета от президента Джо Байдън, съобщава Асошиейтед прес. Страната продължава да разширява военните си възможности и увеличава напрежението върху Вашингтон, докато преговорите за прекратяване на ядрената ѝ програма са в застой.

Японският премиер Йошихиде Суга определи ракетните тестове от страна на Пхенян като “заплаха за мира и сигурността на Япония и региона“.

Външният министър на Южна Корея Чунг Е-ун изрази “дълбоко безпокойство“ от ситуацията и настоя КНДР да изпълнява поетите ангажименти по опазване на мира. Това се случи след срещата му с руския външен министър Сергей Лавров в Сеул, който от своя страна призова за бързо разрешаване на ситуацията.

Според данните на южнокорейската армия двете ракети с малък обхват са били изстреляни рано сутринта от източния бряг на Северна Корея и са прелетели около 450 км преди да паднат в морето.

Тестовете предизвикаха и остра реакция от страна на командването на американските сили в региона.

Изстрелването на ракети с цел провокация на САЩ е дългогодишна стратегия, прилагана от Северна Корея в опит новите администрации в Белия дом да бъдат подтикнати към преговори.

През 2017 г. тестовете на ядрени и междуконтинентални бойни глави предизвикаха притеснения за започване на война преди администрацията на Доналд Тръмп да стартира серия от срещи с лидера Ким Чен Ун, които в крайна сметка се оказаха безплодни.

Към момента Пхенян отхвърля всички опити за подновяване на преговорите от страна на администрация на Байдън, освен ако Вашингтон не прекрати “враждебната си политика“.

Ракетните тестове стават факт седмица, след като държавният секретар Антъни Блинкен и военният министър Лойд Остин бяха на посещения в Япония и Южна Корея. По време на визитата си Блинкен призова за противопоставяне срещу Северна Корея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG