Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Едно от тези момчета". Байдън сравни Си с Путин и се зарече да не допусне Китай да изпревари САЩ


Джо Байдън
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да попречи на Китай да измести Съединените щати като най-силната страна в света. Той също пое ангажимент да продължи да настоява Пекин да играе по международните правила по въпроси като търговията.

Байдън даде първата си самостоятелна пресконференция откакто е президент. Той каза, че целта на Китай е да стане водещата сила в света, а това няма да се случи "по време не моето управление, защото Съединените щати ще продължат да растат".

Байдън също сравни президента на Китай Си Дзинпин с руския президент Владимир Путин, защото и двамата вярват, че автократичното управление е "вълната на бъдещето".

"Той е едно от тези момчета, както и Путин, които вярват, че автокрацията е вълната на бъдещето и че демокрацията не може да функционира във все по-сложния свят. На него му липсва демократичната - с малко Д - кост от тялото, но е умно, умно момче", каза Байдън.

САЩ не търсят конфронтация с Китай, добави той. Байдън каза още, че Вашингтон ще работи заедно със своите съюзници, за да държи Китай отговорен за потъпкването на демокрацията в Хонконг, отношението към уйгурското малцинство и увеличаването на въоръжението.

Байдън беше питан и за изтеглянето на американските войски от Афганистан. Той каза, че поставеният от неговия предшественик Доналд Тръмп краен срок за изтегляне на 1 май "едва ли ще бъде изпълнен". Но САЩ не планират да оставят последните си 2500 войници в Афганистан "за дълго".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG