Връзки за достъпност

Извънредни новини

H&M, Nike и други западни компании са заплашени с бойкот в Китай


Събиране на памук в провинция Синдзян. Снимката е от 2017 г.
Събиране на памук в провинция Синдзян. Снимката е от 2017 г.

H&M, Nike, Adidas и други големи западни марки са заплашени с бойкот в Китай. По-рано компаниите бяха изразили притеснение от съобщенията за принудителен труд на уйгурското малцинство, който се използва за производството на памук в провинция Синдзян, съобщиха световните агенции.

Шведската компания H&M, която е вторият доставчик на дрехи в света, е била извадена от основните интернет магазини в страната, съобщават от дружеството за Си Ен Ен. Тя вече не е и сред компаниите, които фигурират в основните китайски апликации за рейтинг на магазините.

Социалните мрежи разпространиха видео от голям търговски мол в провинция Съчуан, който е свалил рекламното светещо пано на компанията от сградата.

Медийният официоз на комунистическата партия Женмин Жибао в петък призова към бойкот на стоките на Nike, Adidas, Burberry, New Balance и други членове на групата Better Cotton Initiative (Инициатива за по-добър памук), които по-рано бяха изразили притеснение от начина на добиване на памук в Синдзян.

Десетки имена от шоубизнеса и киното в Китай обявиха, че са прекратили договорите си с тези компании или че смятат да го направят в близко време. Сред тях са също Puma, Converse, Calvin Klein, Tommy Hilfiger и Uniqlo. Тези съобщения се тиражират на първите страници на държавните медии.

Акциите на Nike отбелязаха спад от 3% на Уолстрийт в четвъртък. Тези на Adidas паднаха с повече от 6%. На Лондонската борса акциите на Burberry загубиха 4%. Тези на H&M спаднаха с 2% в Швеция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG