Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пациентите с COVID-19 в болниците са се увеличили с 1098 през последната седмица


Ежедневието на медиците пред Спешната помощ в Бургас
Ежедневието на медиците пред Спешната помощ в Бургас

Пациентите с COVID-19 в болници в България са 9430, сочи актуалната статистика на Единния информационен портал. Те са се увеличили със 149 за последния ден и с 1098 за последната седмица. В интензивни отделения са 751 пациенти с коронавирус – с 62 повече от преди седмица.

Новите доказани случаи на COVID-19 са 4129, което отговаря на 22% от направените през последния ден 18 656 теста. Най-много са новите случаи в София (1110), следват Пловдив (342), Варна (325) и Бургас (269).

През последния ден са починали 89 пациенти с коронавирусна инфекция. За последната седмица починалите според официалната статистика са 669. От началото на епидемията в България през март миналата година смъртните случаи сред хора, дали положителна проба за коронавирус, са 12 601.

Прогнозите на експертите от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса са, че до края на месец април смъртността в България ще продължи да бъде висока, а хората с COVID-19 в болници ще „достигнат, а даже и надминат първо 11 000, а след това и 12 000 души”, каза пред Свободна Европа математикът на щаба проф. Николай Витанов.

Ежедневното развитие на ситуацията в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Ваксинационната кампания в България продължава. В петък столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“ обяви т. нар. зелен коридор, в който желаещите ще могат да се ваксинират без предварително записване. Той ще работи в събота и неделя от 8:30 до 16:30 часа, а имунизацията ще става с ваксината на AstraZeneca, съобщиха от болницата.

През последния ден в България са поставени 14 627 дози ваксини. От началото на ваксинационната кампания са поставени общо 430 228 дози. Първа доза са получили 156 012 души, а с две дози са ваксинирани 87 108.

Проверка на смъртта на студент

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов нареди в събота проверка на обстоятелствата около смъртта на 23-годишен гръцки студент в България, съобщи бТВ. Преди дни гръцки медии съобщиха, че младият мъж е починал, след като по-рано е бил ваксиниран срещу коронавирус. Те се позоваха на разказ на бащата на студента по медицина.

Здравният министър каза в събота, че според първоначалната информация името на гръцкия студент и неговият личен номер на чужденец не фигурират в системата за ваксинация у нас. „Това показва, че в България на него не му е поставена ваксина“, каза Ангелов.

Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов каза пред Нова телевизия, че 23-годишният студент е приет в болницата за лечение с травма, а след това е получил усложнения. По думите му смъртта на младия мъж е причинена от тежък хематом в мозъка, получен след удар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG