Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Истински приятел." Руски зам.-министър отиде на военен парад в Мианмар


Александър Фомин получава медал от Мин Аун Хлаин

Лидерът на военната хунта в Мианмар Мин Аун Хлаин нарече Русия „истински приятел“ в реч след военен парад, на който присъства руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин.

Фомин посети Мианмар и се срещна с лидера на хунтата, която завзе властта с военен преврат на 1 февруари. Той нарече Мианмар „надежден съюзник“ и „стратегически партньор“ на Русия. Според изявление на руското министерство на отбраната Москва иска задълбочаване на отношенията с Мианмар.

Военните завзеха властта в Мианмар с преврат и арестуваха лидерката на управляващата партия Аун Сан Су Чжи и други водещи политически фигури, сред които и президента Вин Мин. В страната е обявено военно положение за срок от една година. След преврата започнаха масови протести, които армията се опитва да потуши с насилие. Над 300 протестиращи с искане за възстановяване на цивилното управление бяха убити.

Отношенията между Русия и военните в Мианмар се задълбочиха през последните месеци преди преврата, отбелязват информационните агенции. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу се срещна с генерал Хлаин на 22 януари, 9 дни преди преврата. На срещата двамата са договорили доставката на оръжия за бирманските военни.

Военният парад в събота беше по случай деня на армията, който отбелязва началото на съпротивата срещу японската окупация през 1945 г. В предишни години на събитието са присъствали представители на други държави, но тази година Александър Фомин беше единственият представител на чужда държава, съобщи Би Би Си.

В реч след събитието Мин Аун Хлаин потвърди намерението на военните да проведат избори, но не посочи дата, а държавните телевизии предупредиха хората да не протестират, защото „рискуват да бъдат застреляни в главата и гърба“.

„Армията иска да се обедини с цялата нация, за да запази демокрацията“, каза Мин Аун Хлаин. „Актовете на насилие, които нарушават стабилността и сигурността с цел да се отправят някакви искания, са неприемливи“, каза той по повод протестите.

Въпреки това в събота хората отново излязоха на протести, предаде Би Би Си. Има съобщения за насилие от страна на властите и за убити протестиращи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG