Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това не е мое!" Бившият зам.-шеф на грузинските служби е бит от полицията в София по време на арест


Йосиф Топуридзе
Йосиф Топуридзе

Йосиф Топуридзе, който потърси закрила в България от политическо преследване в Грузия, е бил за кратко арестуван и бит от полицията в София, съобщи самият той за Свободна Европа. Това е станало в събота малко след 9 сутринта.

По думите му след 30-минутно задържане той е бил освободен, тъй като полицаите са установили, че са сгрешили. Грешката е била в това, че Топуридзе е с мярка за неотклонение гаранция, а не арест.

Свободна Европа се обърна за потвърждение към МВР, но до редакционното завършване на статията оттам не са отхвърлили, нито потвърдили тази информация.

На видео, заснето от Топуридзе, се вижда пристигането на полицията в дома му в София, поставянето на неизвестно съдържание в прозрачен плик в джоба му, звук от удари и викове "това не е мое" и "помогнете". Чува се и глас зад кадър, различен от този на Топуридзе, който казва "това е мое".

"Влязоха в стаята, хвърлиха ме на пода, сложиха ми белезници"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Йосиф Топуридзе е бил задържан от служители на СДВР от отдел "Издирване" и отведен за кратко в сградата на институцията на пл. "Възраждане" в София, потвърди адвокат Велика Андонова. Тя подготвя жалба до прокуратурата за неправомерно задържане, упражняване на насилие и превишаване на служебните правомощия. Пострадалият има хематоми по тялото.

Полковник Йосиф Топуридзе е бивш зам.-директор на грузинските служби за сигурност от времето на президента Михаил Саакашвили. След като на власт в страната идва милиардерът Бидзина Иванишвили и партията му "Грузинска мечта", над 100 министри и високопоставени длъжностни лица са осъдени ефективно или задочно от новите власти.

Едно от тези дела е прието от Европейския съд за защита на правата на човека (ЕСПЧ) за наказателно дело, маскиращо истинската цел - отслабване на политическия опонент.

Топуридзе потърси закрила в България, но тя му беше отказана първо от Държавната агенция за бежанците (ДАБ), а после и от двете възможни съдебни инстанции.

На 17 март българският съд прецени, че Топуридзе няма да се укрие, и го освободи под гаранция, докато се разгледа делото му за екстрадиране в Грузия.

Топуридзе твърди, че след 30-минутното задържане в събота той е бил освободен, а полицията е признала своя грешка, тъй като е установила, че той има наложена мярка за неотклонение "парична гаранция", а не арест.

Той е бил изведен от дома си по пижама и чехли, със спортна жилетка с джобове отгоре. Когато е бил освободен от СДВР, в джобовете на жилетката не е имало нищо.

Това е вторият случай на необичаен арест на грузинеза през последните три месеца. Първият път той, по собствените му думи, е бил задържан в самата сграда на Държавната агенция за бежанците, докато все още е протичала съдебната процедура за това дали да му се предостави статут на бежанец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG