Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ден на терор." Военните в Мианмар убиха десетки протестиращи срещу преврата


Близките на убит човек по време на протестите на 27 март
Близките на убит човек по време на протестите на 27 март

Силите за сигурност на Мианмар убиха десетки хора по време на протест в събота срещу военния преврат от 1 февруари, съобщиха световните агенции. Жертвите са най-малко 90, а 27 март е най-кървавият ден от началото на протестите с искане за възстановяване на цивилната власт в азиатската държава.

Насилието срещу протестиращите беше осъдено от Организацията на обединените нации (ООН), САЩ, Великобритания и Европейския съюз (ЕС).

ООН съобщи, че е получила данни за десетки убити, стотици ранени и хиляди арестувани в поне 40 населени места в страната и определи действията на военната хунта като „шокиращото насилие“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди „убийствата на десетки цивилни, включително деца и млади хора от силите за сигурност в Мианмар“. „Продължаващите военни репресии са недопустими и изискват твърд, единен и решителен международен отговор“, каза говорителят на Гутереш.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че САЩ са „ужасени от кръвопролитията, извършени от бирманските сили за сигурност“ и че армията е показала, че е готова да „жертва животите на хората“. „Смелият народ на Бирма отхвърля управлението на терора“, добави той.

Делегацията на Европейския съюз в Мианмар определи случилото се като „ден на терор и безчестие“, а външният министър на Великобритания Доминик Рааб каза, че това е „ново дъно“ за хунтата Мианмар.

Военните завзеха властта в Мианмар с преврат и арестуваха лидерката на управляващата партия Аун Сан Су Чжи и други водещи политически фигури, сред които и президента Вин Мин. В страната е обявено военно положение за срок от една година. След преврата започнаха масови протести, които армията се опитва да потуши с насилие. Убитите протестиращи са поне 400, а арестуваните са най-малко 2600.

Лидерът на военната хунта Мин Аун Хлаин предупреди хората да не протестират в реч за деня на армията в събота, който отбелязва началото на съпротивата срещу японската окупация през 1945 г.

„Армията иска да се обедини с цялата нация, за да запази демокрацията“, каза Мин Аун Хлаин. „Актовете на насилие, които нарушават стабилността и сигурността с цел да се отправят някакви искания, са неприемливи“, каза той по повод протестите.

В събота държавните телевизии предупредиха хората да не протестират, защото „рискуват да бъдат застреляни в главата и гърба“.

На парада за деня на армията присъства руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин, който нарече Мианмар „надежден съюзник“ на Русия и призова за задълбочаване на отношенията на двете държави. Военните в Мианмар обявиха, че на събитието са присъствали делегации от общо 8 държави, включително от Русия и Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG