Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо остаряването да е лошо? Две световни организации казват, че е време за промяна


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Световната здравна организация (СЗО) и ООН публикуваха през март общ доклад за същността и сериозността на феномен, който определят като "глобално предизвикателство". Става дума за т.нар. ейджизъм (ageism - предразъдъци и/или дискриминация на базата на вързрастта). Популярното название на български е "възрастова дискриминация".

Проучванията показват, че това явление има негативно влияние върху здравето и щастието на хората. Възрастовата дискриминация води до влошено здравословно състояние, социална изолация, по-ранна смърт, и струва скъпо на световната икономика.

И както много други съществуващи отдавна проблеми, и този е станал по-видим в последната една година, когато светът живее в условията на пандемия от COVID-19.

Какво точно представлява дискриминацията по възраст и какви решения на проблема предлагат международните организации?

Що е то?

Възрастовата дискриминация се появява, когато категоризирането на някого по възраст му вреди, ощетява го или го поставя в несправедливо положение. „Ейджизмът“ може да заема формата на предубедено отношение или дискриминационни действия. Той засяга не само възрастните, но и младите.

Възрастовата дискриминация често е несъзнателна. Тя се проявява в законите, институциите и политиките. Невъзможността да разпознаем тези стереотипи има разрушителни последствия върху човешките права, казва Мишел Бачелет, комисар за правата на човека към ООН.

Възрастта е била единствената причина достъпът до медицинска помощ да бъде отказан.

Пандемията от COVID-19 е разкрила колко разпространена е възрастовата дискриминация, казва докладът. В някои случаи възрастта на хората е била единствената причина достъпът им до медицинска помощ и животоспасяваща медицинска помощ да бъде отказан.

Възрастта често е била и причината за физическа изолация. Проверка на практиките в редица страни през 2020 г. показва, че в 85 процента от случаите възрастта предопределя кой би получил достъп до медицински процедури.

Как се проявява възрастова дискриминация

Възрастните хора често са определяни като крехки и уязвими, податливи на лошо здравословно състояние. Този предразсъдък води до социална изолация, финансова несигурност, понижено качество на живот и ранна смърт. 6,3 милиона случая на депресия по света са в резултат на възрастова дискриминация, пише в доклада. Когато възрастовата дискриминация се застъпи с предразсъдъци към пол, раса и неравностойното положение, това довежда до значително понижаване на качеството на живот.

При младите дискриминацията обхваща трудовите възможности, здравето, пазара на недвижими имоти и политиката. Ейджизмът се проявява там, където младите гласове рядко биват чути. Причина за това стават стереотипи за младите хора - като това, че те са безотговорни и безразсъдни, например.

На работното място младите и възрастните хора често са дискриминирани заради тяхната възраст, а достъпът до специализирано обучение значително се ограничава с възрастта. Ейджизъм е и отказването на възможност за работа и при младите, и при възрастните.

Как това влияе върху икономиката

Възрастовата дискриминация струва милиарди на икономиките по света, казва докладът на ООН и СЗО. Проучване от 2020 г. показва, че в САЩ този вид дискриминация довежда до допълнителни разходи в размер от 63 милиарда долара. Това се дължи отчасти на предразсъдъци, които някои хора насочват сами към себе си. Пример за такъв предразсъдък е изразяването на съгласие с твърдението „Да забравяш е нормален аспект от това да остаряваш“ - това дава повод на възрастни хора да се отнасят небрежно към здравето си.

От друга страна, в Австралия проучванията показват, че при 5% повече назначени хора на възраст над 55 години приходите на икономиката ще скочат с 48 милиарда австралийски долара.

Целта на доклада е да представи предложения за справяне с проблема на възрастовата дискриминация. Сред изброените решения са въвеждането на политики и права, както и обучения, които да развият емпатията и да разрушат предразсъдъците.

Организациите окуражават всички държави да използват доказано работещи стратегии в проучването и добиването на данни, за да се създаде движение за промяна на негативното възприятие на възрастта и остаряването.

„Нека направим тази криза повратната точка в начина, по който виждаме и се отнасяме с по-възрастните хора“, каза Наталия Канем, изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението.

„Така ще можем заедно да изградим здравия, щастливия и достойния свят, който всички ние искаме“, добави тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG