Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Миналото е отдавна”. Филип Попов от БСП пред Свободна Европа


Филип Попов
Филип Попов

"Реалните социологически проучвания показват, че БСП води с 4 процента пред ГЕРБ", каза в студиото на Свободна Европа Филип Попов. Той е водач на листата на левицата във Видин.

Попов отрече да има напрежение между БСП и президента Румен Радев. Предположенията за такова напрежение възникнаха след като Радев обяви, че ще се кандидатира за втори мандат, а левицата отложи взимането на решение дали да го подкрепи.

"БСП беше първата политическа сила, която беше пред президентството, когато прокуратурата нахлу там", каза Попов. Той визираше летните протести от 2020 г., които бяха провокирани от две основни събития - видеото, показващо как Христо Иванов не може да стигне до държавен плаж, тъй като гардове на НСО охраняват близката резиденция на ДПС, и нахлуването на прокуратурата в сградата на президентството за извършване на обиск.

БСП е партията с най-много кандидати, които имат връзка със структурите на Държавна сигурност (ДС) или комунистическото военно разузнаване. Комисията по досиетата обяви 15 имена от листите на левицата.

"Миналото е отдавна, преди много години. Сега сме 2021. Ние говорим за събития преди 1989. Това е повече от половин век. Няма нищо общо между настоящето и миналото", каза Попов.

Следва пълният текст на интервюто.

- Каква е целта на БСП на тези избори – първа или втора политическа сила?

- Категорично първа. Вече излизат и реални социологически проучвания, които показват, че БСП води с 4 процента пред ГЕРБ, което е в унисон с целта на БСП, а именно: да бъде първа политическа сила. Защото БСП се доказа като алтернатива, доказа се като отговорна политическа партия, като партия, която може да управлява и дава посоката на развитие на България.

- Кои са "реалните социологически проучвания"? До този момент наличната информация показва категорично преимущество на ГЕРБ, което освен всичко друго се и увеличава като процент прeднина.

- Същите проучвания се даваха и когато имаше президентски избори за Цецка Цачева. Едни големи разлики от 5, 6, 7 процента. Накрая се оказа нещо съвсем различно. Подобна е ситуацията и сега. Виждате, че тези социологически проучвания си оставят една много голяма резерва на колебаещи се или такива, които уж няма да гласуват. Между 15 и 20 процента нагоре. А същевременно много хора – една трета или две трети даже от анкетираните, ги е страх на практика да кажат за кого ще гласуват.

- Защо въпрeки недоволството, което генерира ГЕРБ, въпреки протестите, БСП не успя да се възползва от тази енергия и да се очертае като категорична, водеща опозиционна сила?

- БСП е единствената опозиция в България. Показахме го и в Народното събрание, където бяхме гласът на тези, които протестираха отвън. Нашата позиция беше ясна и категорична - че този парламент е изчерпал доверието си, това правителство е изчерпало доверието си и то, освен да навреди оттук насетне на България, няма какво повече да направи.

- Колко ясна да е била позицията ви като опозиция, при положение, че голяма част от исканията вие ги припознахте на централно ниво много по-късно? Става въпрос за искането за оставка на главния прокурор.

- Напротив.

- То беше изричано от отделни депутати, но на централно ниво беше изговорено много по-късно.

- Ние поискахме оставката на главния прокурор. Парламентарната група на БСП за България беше първа, когато прокуратурата нахлу в президентството, бяхме първи на площада. За да изразим своя протест, своето неодобрение и гняв, ако щете, срещу това, което се случва в България. Първи бяхме там. След това и в НС изразявахме също тези позиции. Искахме оставка. Внасяхме няколко пъти вот на недоверие към това правителство и то по теми, които очевидно доказват своята правота – корупция, съдебна система, здравеопазване. Всички тези теми, които са болните места в България.

- Въпроси на зрители: когато влезете в парламента, ще гласувате ли за исканите от всички опозиционни партии промени в правосъдната система?

- Ние сме заявили нашата категорична позиция, че в правосъдната система следва да има промени, дали сме нашите предложения по отношение на прокуратурата, по отношение на дисбаланса на съдилищата.

- По отношение на прокуратурата това, което сте записали във вашата програма, е това: вписване на институцията главен прокурор в демократичните стандарти, важащи за всяка институция. В момента тази институция не се ли вписва в демократичните стандарти и защо?

- Според мен в този момент в Закона за съдебната власт се дава едно по-голямо правомощие на главния прокурор от това, което е записано в българската конституция.

- Недемократична институция ли е към този момент институцията главен прокурор?

- Прокуратурата е строго йерархична система. Няма как да е демократична.

- Аз ви питам за това, което сте написали. В момента прокуратурата недемократична институция ли е?

- Тя няма как да е демократична, когато главният прокурор може писмено да отменя или да изменя актове на по-долустоящи прокурори. Т.е. той може да наложи своята воля на по-долустоящия прокурор.

- Вие това кога го разбрахте?

- Ние сме го предложили и го правим.

- Кога?

- В настоящия парламент. И преди това. Така че ние имаме тези предложения.

- Тоест вие смятате в момента прокуратурата за недемократична институция?

- Не че смятаме. Такава е по конституция. Такава е по Закона за съдебната власт. Тя е строго йерархична. При нея има субординация на подчиненост. Няма контрол.

- Трябва ли да има промяна в конституцията в тази връзка?

- Не. В Закона за съдебната власт трябва да има промяна. Трябва да има по-голям контрол върху правомощията на главния прокурор, но не така, както го предложиха ГЕРБ с главен на главния прокурор, което е свещена глупост. Няма юрист, няма човек в България, освен от ГЕРБ, която да каже, че това нещо е добре.

- Ще гласувате ли промени в Изборния закон за гласуване по пощата и онлайн? Това е следващ въпрос от зрител.

- Ние предложихме първа стъпка, за да може да стане това нещо по пощата, както Вие казахте. Първата стъпка трябваше да бъде т. нар. активна регистрация. От ГЕРБ категорично отхвърлиха това нещо, заедно с видеонаблюдението при преброяването на бюлетините и отразяването в протоколите. От ГЕРБ отхвърлиха тези две неща, защото искахме изчистване на избирателните списъци. Когато имаш активна регистрация - да, тогава може да преминеш и към следващата стъпка - гласуване по пощата.

- Защо не обявихте подкрепа за Румен Радев за втори мандат?

- Аз мисля, че няма друга партия в България, която повече да е подкрепяла президента.

- Говорим за бъдеще време, а не за минало.

- Да, да, да. Но бъдещето се определя от миналото все пак и от настоящето. Няма вето, което БСП да не е подкрепило.

- Ще го подкрепите ли за втори мандат е въпросът.

- БСП беше първата политическа сила, която беше пред президентството, когато прокуратурата нахлу там. Нашата оценка и оценката на Радев за това правителство са абсолютно идентични.

- Така, а ще го подкрепите ли за втори мандат?

- Така че ние ясно и категорично заявихме, че нямаме напрежение с президента, подкрепяме го...

- За втори мандат?

- Не, за това трябва да се произнесе партията. Вижте, ние не сме като Бойко Борисов...

- За партията питам.

- Не сме като Бойко Борисов, който си раздава саката по магистралата. Ние имаме партийни органи, партията трябва да се събере, трябва да се събере Националният съвет.

- Имахте достатъчно време. Президентът преди доста време обяви, че ще се кандидатира.

- Преди парламентарните избори. И на президента мнението му е, че сега е рано да се изразява такава подкрепа за него. Рано е, защото предстоят парламентарни избори. БСП трябва да се съсредоточи върху тези парламентарни избори, което и го прави. След като минат тези парламентарни избори, тогава БСП ще събере своите органи, ще се дискутира и ще излезе с решение. Аз предполагам, че решението ще е в тази посока, предвид цялостната му дейност до момента. Има определени стъпки.

- Добре, да Ви върна и на стратегическите приоритети, които са общи с ГЕРБ. Вие как му казвате в БСП на Турски поток?

- Както му казват всички. Турски, Балкански, Европейски, както искате.

- Балкански поток е името, с което премиерът го кръсти.

- Премиерът го кръсти, но до този момент нищо не се случва - и с Турски поток, и с Балкански поток.

- Сръбската страна откри Турски поток, но България не го откри. Защо?

- Да, да. Това може да попитате г-н Борисов.

- А според Вас защо?

- Защото г-н Борисов започна да ходи по магистралите, да раздава саката си. Явно, че не върши друга работа.

- Каква е ползата на България от Турски поток?

- Ползата е от транзитирането на този газ. Знаете, че първоначалният проект трябваше да мине през Турски поток - Български поток, ако щете - за съжаление, правителството на Бойко Борисов отказа това нещо.

- България плати 3 млрд. лв. на Русия. И тези 3 млрд. кога ще си ги върне?

- Това може да питате Бойко Борисов, който ги плати.

- Ако вземете властта, тези 3 млрд. ще ви дойдат на Вас. Каква е ползата на България от Турски поток, защото България нищо не печели от този газ, който се транзитира?

- България печели от самото транзитиране.

- Няма такава печалба, няма такава такса, защото в момента капацитетът почти не се използва.

- Да, защото не е построен.

- Как да не е построен, като Сърбия го откри?

- Не, в България говоря.

- Те просто минават едни тръби през България.

- Минават едни тръби и тези тръби би трябвало да има... Аз съм задавал нарочен въпрос, става въпрос за Видин, защото тръбата минава покрай Видин, Видин да бъде газифициран. Министър-председателят заяви: "Да, може, след като минава тръба, ще бъде газифициран". Министърката на икономиката на нарочен въпрос от мен и от колегата от Видин заяви: "Ами, то зависи от кмета на града, за да направим тази инвестиция." Държавата отсъства.

- Вие правили ли сте тази сметка тези пари кога ще се върнат, при положение че 3 млрд. лв. са половината от парите за здравеопазването, където Вие имате идеи, които се различават от сегашните.

-Здравеопазване в България няма на практика.

- Половината пари от годишния бюджет за здравеопазване ние сме ги дали за Турски поток на Русия и тези пари ще дойдат кога?

- България е контрагент с Русия по този договор. Ако България не изпълнява своите ангажименти, естествено, че България ще загуби някакви пари. Дали ще има възможност България да си върне тези пари, зависи от следващото правителство.

- Също така България е заплашена, както и други държави, от санкции. Вие продължавате да подкрепяте Турски поток въпреки заплахата от санкции.

- Ние искаме единствено и само България да спечели от своето геостратегическо място, защото България е на такова място в момента. Към Русия, Балканите, Европа, ние се намираме почти в най-идеалното място, [но] България не прави нищо по този въпрос, за да спечели нещо. Какво прави Австрия, какво прави Германия? А защо не говорим за Северен поток?

- Там също има санкции и беше спрян на няколко места.

- Но продължава да се изпълнява, защото Германия също е наш партньор - и в ЕС, и в НАТО. Но те си гледат техния интерес. България трябва да си гледа своя интерес. България трябва да спечели от цялото това нещо.

- В стратегическо отношение по този въпрос с ГЕРБ гледате в една посока по отношение на Русия.

- Не бих се съгласил.

- Защо?

- Ние имаме ясна политика и сме го записали в нашата управленска програма, че трябва да имаме едни нормални отношения с Русия, от които в крайна сметка България да печели.

- И засилване на връзките с Китай също сте записали.

- Не само. Китай навлиза в цяла Европа. Инвестира в Сърбия, в Македония, в Албания. Навсякъде около нас Китай инвестира, но не и в България. Това са инвестиции, това са работни места. Това са пари. Разбира се, ние трябва да защитим нашия национален интерес, нашите партньори от ЕС и НАТО. Но това можем да го направим, когато имаме силна икономика, когато има работни места, когато България е развита. Когато не се развива, когато България потъва, ние не можем да сме добри партньори и в НАТО, и в ЕС.

- В преамбюла на ваша програма сте написали, че “нашата цел е да възстановим демокрацията”. Може ли да обясните какво имате предвид от гледна точка на това, че според Корнелия Нинова "демокрацията ни е отнела много"? Вие кое точно ще възстановите?

- Корнелия Нинова може да е допуснала лапсус. Всички знаем какво е имала предвид. Не самата демокрация, а този преход, тази пишман демокрация, бих я нарекъл, която се случва в България през последните години. Защото това е всичко друго, което се случва в България, но не и демокрация. Не може министър-председателят на една парламентарна република, в една уж европейска правова държава да е дошъл два пъти в НС. Не може през НС, през това мнозинство за тези 10 години да се прокарват лобистки закони, да се прокарват закони, от които тръгва корупцията. Ето това не е демокрация. Ние това искаме – смяната на целия този модел на разбирането им за демокрация. Защото това е всичко друго, но не и демокрация.

- Какво е мнението Ви за Тодор Живков?

- Не мога да кажа някакво положително или отрицателно мнение.

- Питам Ви, защото му поднесохте цветя и Ви има на снимка.

- Казвам го, защото трябва да мине по-голям период от време, историческо време, за да може да се даде реална оценка от историята на един или друг държавник. Не е минало достатъчно време според мен.

- Да, но вие отидохте и му поднесохте цветя. Какво е [той] за Вас?

- Аз нямам кой знае какви спомени от преди 1989. Аз съм роден през 1982 г. Все пак имам хубави спомени. Моите родители са ми разказвали как са живели тогава. Тогава хората са имали една сигурност, едно спокойствие. Да, имало е и неща, които не са били демократични, не са били нормални.

- Имало е и Държавна сигурност (ДС). Какво е мнението ви за ДС, защото БСП е партията с най-много агенти на ДС?

- Не съм сигурен.

- Излязоха списъците. В БСП са 15 души.

- Министър-председателят, какъв мислите, че е бил... Охрана на Тодор Живков, който няма нищо общо с ДС.

- Значи той е лош, а вашите са добри. Така ли?

- Не ги деля на лоши и добри. И тогава, и сега е имало хора, т.нар. агенти, които са работили в полза на България, на държавата. Имало е, разбира се, и други хора, които са били доносници.

- И Вие какви взехте?

- Те са работили не в полза на държавата. Т.е. трябва да направите разлика между тези два типа – има агенти, които са работили в полза на държавата и хора, които са били доносници.

- С какво толкова са ценни хората от ДС, които Вие вкарвате в листите си?

- Ами те са работили в полза на държавата си.

- За Таско Ерменков, например, държавата не е доволна от него. Като некадърен го определят дори.

- Аз не съм му чел досието на Таско Ерменков и не ме интересува. Не ме интересува какво е правил преди 1989 г., защото съм очевидец на това, което прави той сега в момента. И на мен това ми е много по-близо и много повече ме интересува. Таско Ерменков е един прекрасен експерт на тема енергетика, добър народен представител, който защитава интересите на България. А това, че са го определили като някакъв преди 1989 година – ами може би не е искал да доносничи човекът.

- Нали казвате, че са работили в полза на държавата, а не че са били доносници. Къде е разликата?

- В полза на държавата е, когато са се грижили за националната сигурност на държавата и т.н. Донос е, когато отидеш и кажеш – Иван Петров така и така.

- А останалите?

- Аз постоянно се чудя защо непрекъснато се вадят скелети от гардероба, от ДС. Дайте да се върнем по-назад и да видим и кои са били фашистите. Защото сега например [казват] "работа, работа, работа!" –девизът на ГЕРБ. Знаете ли къде пише “Работата прави човека свободен”! На Аушвиц. Ние постоянно сме се вторачили в миналото. Ние някак си не искаме да излезем от този водовъртеж на омразата.

- Не смятате ли, че това изчистване на миналото е цената, която трябва да платим, за да имаме нормално настояще и бъдеще?

-Миналото е отдавна, преди много години. Сега сме 2021-а. Ние говорим за събития преди 1989. Това е повече от половин век. Няма нищо общо между настоящето и миналото.

- Вие говорите за премахване на олигархичните зависимости. Каква е разликата между тези зависимости и зависимостта от ДС?

- Има редица закони – т.нар. Закон за лустрацията. В нито един сектор не трябва да си принадлежал към службите на Българската народна армия. Не можеш да станеш съдебен заседател. Това е много далеч в миналото. Ние трябва да видим какво можем да градим и как да го направим. А не това, че някой, някога, преди 100 години е принадлежал към службите на държавата си. Това е толкова ретроградно за мен. За съм роден 1982 година, Крум Зарков също горе долу тази година. Повечето от водачите на листата и цялата листа сме млади хора, които нямаме и такива спомени.

- Само че хората зад вас също са важни и са част от това да определят политиката.

- Те работят за България. Те са експерти в различни области. Това, че някога са принадлежали към разузнавателните служби на Република България и са събирали информация в полза на държавата, аз не го виждам като нещо кой знае колко страшно.

- Не Ви е страшно?

- Ами добре! Дайте да закрием всички служби. Дайте да закрием ДАНС, ДАР, Военно разузнаване, защото те в момента правят същото нещо. Да ги закрием, да се разградим и да приключваме държавата. Това ли трябва да направим?

- С кои партии е възможно да влезете в коалиция?

- Без ГЕРБ със сигурност. Ние сме в коренно различни посоки. Аз не бих ги нарекъл и партия, защото в партията имаш политика, имаш цел, имаш устав, имаш правила. При тях няма такова нещо. Ние казахме, че след изборите ще се допитаме до нашите членове, защото ние сме първата партия в България, която прави пряко допитване за избирането на своя председател.

- А ДПС?

- Казах, че ще се допитаме до нашите членове.

- Няколо партии пък казаха, че няма да се коалират с вас. Каква е прогнозата Ви, ако липсва мнозинство за съставяне на правителство?

- Тогава се завърта рулетката – 7 дни [се предоставят на] втора политическа сила [за да състави правителство], 7 дни – трета политическа сила или... това вече е в правомощията на президента. Аз мисля, че БСП ще сформира правителство, защото ще бъде първа политическа сила, но това ще го направим по възможно най-прозрачния и демократичен начин след допитване до членовете на БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG