Връзки за достъпност

Извънредни новини

Юлия Спиридонова, която не е мечтала да бъде като Пипи, а като Астрид Линдгрен


Юлия Спиридонова
Юлия Спиридонова

Има само един човек на планетата, който знае рецептата за гугулски бонбони. Казва се Юлия Спиридонова и твърди, че съвсем скоро гугулетата ще трябва да разкрият тайната рецепта за сладкиша си.

Всъщност, Юлия Спиридонова е добре позната на детската публика. Тя е автор на редица детски книги. Първата от тях е “Приказки за гугулета” и излиза преди 20 години. Две десетилетия по-късно авторката й е номинирана за меморалната награда “Астрид Линдгрен”.

Призът е учреден от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-големият в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят.

Наградата се връчва от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Сред досегашните 17 носители са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън и Мег Рософ. Последният носител на наградата е корейката Хина Бек.

През октомври миналата година журито от Шведския съвет по изкуствата представи списъка с номинираните писатели, илюстратори и организации за 2021 година. В него намират място 263 кандидати от 69 страни на 6 континента. Сред кандидатите са и двама автори от България: писателката Юлия Спиридонова и илюстраторката Капка Кънева.

“Когато бях малка, детските книги бяха моето убежище и спасение. А когато прочетох “Пипи Дългото чорапче“, не исках да бъда като Пипи. Започнах да мечтая да бъда като Астрид Линдгрен”, казва Спиридонова пред Свободна Европа.

Като свой “специалитет” определя забавните книги на тежки теми.

"Смятам, че е много важно да говорим с децата за всичко, което ги тревожи и да бъдем честни с тях. Само така можем да им помогнем", коментира авторката. А последният й издаден роман е за вербуването на деца от радикални ислямисти.

Наред с тежките теми, обаче Юлия опитва да забавлява децата и възрастните. Как го прави ли? Обещава им почерпка с гугулски бонбони. А на въпроса какви са те, разказва: "прекрасните, специални, ама много вкусни гугулски бонбони се появиха преди двадесет години в първата ми книга Оттогава читателите все ме питат за рецептата, пък на гугулетата много им се свидеше да черпят с бонбони и да дават рецепта. Сега обаче „Приказки за гугулета“ беше преиздадена.Появиха се още много лакомници, вече цяла армия. Май ще се наложи гугулетата да се предадат и най-после да разкрият тайната си рецепта", казва Юлия.

Спиридонова е родена в София през 1972 година. Към момента живее във Великобритания.

Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Работи като сценарист и писател на свободна практика. Има заснети над 400 сценария за Българската национална телевизия. Автор е на няколко куклени поредици, участвали в международни фестивали.

Носител е на редица отличия и награди, като през 2016 г. е обявена за най-търсения писател в Столичната библиотека и е избрана за писател на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG